ANPC

Începând cu 15 martie 2023, restaurantele trebuie să afișeze ingredientele, declarația nutrițională și aditivii pentru preparate

Social

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunţat amânarea pentru martie 2023 a termenului până la care restaurantele trebuie să oferte informaţii detaliate din meniuri. Iniţial , decizia trebuia să intre în vigoare în decembrie .

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a transmis printr-un comunicat de presă , amânarea termenului pentru 15 martie 2023 , în urma consultărilor cu structurile asociative şi patronatele din HoReCa cu privire la data de aplicare a prevederilor Ordinului Preşedintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor nr. 201/2022 .

„Prevederile actului administrativ se referă la completarea listelor meniu din restaurante sau locaţii de alimentaţie publică, precum şi adăugarea, pe site-urile operatorilor economici care primesc astfel de comenzi online, a detaliilor referitoare la ingredientele produselor alimentare şi valorile lor nutriţionale, astfel încât consumatorul să fie foarte exact informat referitor la preparatele comandate. Decizia de amânare a termenului de afişare a acestor informaţii în listele meniu fizice sau virtuale a fost luată pentru a da timpul necesar operatorilor economici să pregătească elementele corecţiilor de informare, prevăzute în Ordin cu atenţie şi rigurozitate”, a transmis Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor .

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a precizat că , în perioada următoare , vor fi concepute îndrumări practice de exemplificare pentru fiecare tipologie de meniu , care urmează să constituie subiectul unor întâlniri periodice ale grupului de lucru format din speciliştii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor şi reprezentanţii structurilor asociative din HoReCa. Aceste îndrumări sunt necesare operatorilor economici , pentru ca adăugirile de informaţii din listele meniu , conform prevederilor actului administrative , să fie realizate într-un mod unitar , profesionist şi clar , până la termenul stabilit .

„Ordinul nr. 201/2022 al Preşedintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor conţine elemente esenţiale pentru sănătatea consumatorilor , considerate de specialiştii instituţiei a fi deosebit de importante , în beneficiul consumatorilor căci , dacă , în conformitate cu Regulamentul UE nr. 1169/2011 , există obligativitatea prezentării tuturor datelor legate de ingredientele produselor alimentare şi valorile lor nutriţionale , tot aşa este normal să se regăsească acelaşi tip de informaţii care să descrie un preparat culinar servit într-o locaţie de alimentaţie publică . În acest fel , consumatorii pot lua decizia în cunoştinţă de cauză , atunci când aleg , într-o astfel de unitate, un produs sau altul”, a menţionat Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *