Institutul Cultural Român promovează în străinătate Timişoara – Capitală Europeană a Culturii 2023

Lifestyle

Institutul Cultural Român promovează în străinătate Timişoara – Capitală Europeană a Culturii 2023, informează instiruția într-un comunicat.

Spectacolul „Jurnal de România. Timişoara” s-a jucat pe 5 decembrie la Theater Akzent din Viena
Pe 5 decembrie a avut loc, la Theater Akzent din Viena, spectacolul „Jurnal de România. Timişoara” regizat de Carmen Lidia Vidu la Teatrul German de Stat – primul eveniment de anvergură organizat de ICR Viena în avanpremiera anului 2023 – Timişoara Capitală Culturală Europeană.

„Jurnal de România. Timişoara” a fost primit cu entuziasm de publicul austriac, spectatorii intrând în dialog după reprezentaţie cu regizoarea şi actriţele din distribuţie: Ida Jarcsek-Gaza, Tatiana Sessler-Toami, Daniela Torok, Ioana Iacob, Olga Torok şi Silvia Torok.

La eveniment au participat, alături de publicul austriac şi de reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Austria, preşedintele interimar al Senatului României, doamna Alina Gorghiu, membri ai Parlamentului Austriei şi României, preşedintele Institutului Cultural Român, domnul Liviu Jicman, reprezentanţi ai Ambasadei României în Austria, directorul Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală, domnul Ovidiu Megan, ambasadorul Franţei în Republica Austria, domnul Gilles Pecout şi membri ai corpului diplomatic internaţional.

Regizoarea Carmen Lidia Vidu, care a fost prezentă în 2017 la Schauspielhaus Wien cu alte două producţii teatrale din seria „Jurnal de România” (Constanţa şi Sfântu Gheorghe), a participat la un Q&A cu studenţii de la Institutul de Romanistică în dimineaţa zilei de 6 decembrie.
Evenimentul a fost organizat de Institutul Cultural Român de la Viena în parteneriat cu Teatrul German de Stat Timişoara, Ambasada României în Republica Austria şi Asociaţia Timişoara Capitală Europeană a Culturii 2023.
*** Despre „Jurnal de România. Timişoara”

„Jurnal de România. Timişoara” este un proiect multidisciplinar, ce reuneşte filmul, fotografia şi teatrul, şi îşi propune să fie, printr-o serie de confesiuni necenzurate şi nemijlocite, o oglindă sinceră a relaţiilor interumane, influenţate decisiv de mediul urban, dar şi un îndemn la implicare socială şi comunitară.

Arhitectura spectacolului este determinată de biografia actorilor, al căror rol este acela de a desluşi şi de a cartografia căile prin care părinţii, prietenii, necunoscuţii, dar şi oraşul, prin cartierele, locuitorii, artiştii şi prin administraţia locală, ne modelează şi ne transformă – de la nostalgia primelor amintiri şi până la realitatea imediată. Mărturisirile sunt întemeiate aproape exclusiv pe experienţele de viaţă ale actriţelor, fie că vorbim despre momente de fericire sau durere, despre succes sau eşec, despre traume şi depresie, despre înstrăinare şi regăsire.”,se arată în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *