Iniţiativa legislativă USR care asigură la timp analize gratuite femeilor însărcinate primeşte prima undă verde la Senat

Politica

Iniţiativa parlamentarilor USR Oana Ţoiu şi Adrian Wiener privind accesul gratuit şi la timp al femeilor însărcinate la servicii şi analize de monitorizare a sarcinii şi lăuziei a primit raport de admitere de la Comisia pentru sănătate din Senat. Conform iniţiativei, femeile însărcinate sau lăuze vor putea face analize în maximum 5 zile de la prescriere, indiferent dacă plafonul lunar a fost sau nu depăşit în unitatea medicală la care merg.

Mai exact, gravidele şi lăuzele vor fi incluse în Programul Monitor, în care sunt incluşi şi pacienţii cu cancer, diabet, boli neurologice grave, boli cardiovasculare sau boli cronice renale şi care beneficiază deja de această facilitate. Este un program care şi-a dovedit eficienţa şi care trebuie extins.

„După două sarcini, ştiu pe pielea mea cât de important este să ai analizele medicale complete la timp şi vreau să mă asigur că toate femeile gravide au acces la asta, iar prevenirea bolilor bebeluşilor prin prevenţie şi diagnostic timpuriu salvează şi vieţi, şi bani. Când alţii le taxau suplimentar anul acesta pe femeile care au sarcini cu risc sau au născut, prin taxa pe boală, noi munceam alături de mame pentru soluţii pentru ele”, afirmă deputata USR Oana Ţoiu.
„Una dintre cele mai mari vulnerabilităţi ale sistemului public de sănătate este şi asistenţa medicală în sarcină şi lăuzie – intervenţii esenţiale pentru ameliorarea mortalităţii materne şi infantile – indicatori dureroşi, în topul Uniunii Europene, pe care, ca societate, îi ducem cu tristeţe. Analizele şi evaluările din timpul sarcinii trebuie să fie accesibile şi gratuite, fără plafoane sau liste de aşteptare. Asta facem prin această propunere legislativă. Este un imperativ de sănătate publică”, susţine medicul Adrian Wiener, deputat USR.

România a înregistrat în ultimii ani o creştere accelerată a ratei mortalităţii materne. Practic, s-a dublat în ultimii ani, fiind mult peste media Uniunii Europene. Dacă în 2019 acest indicator se situa la 8,4/100.000, în 2020 am ajuns la peste 17/100.000, iar în 2022 s-a înregistrat o revenire spre nivelul de dinainte de 2019. De asemenea, este de remarcat că harta acestor decese se suprapune peste harta sărăciei din România, riscul fiind mult mai mare la femeile provenite din grupuri vulnerabile. Datele medicale mai arată că multe dintre sarcinile cu problema sunt identificate chiar la momentul naşterii.

Iniţiativa legislativă a USR urmează acum să fie votată în Plen. Senatul este prima Cameră sesizată. Comunicat de presă – Uniunea Salvaţi România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *