piață auto

Înmatriculări auto realizate online, timp la ghișeu redus la minim

Social

Ministerul Administrației și Internelor vine cu vești bune pentru românii care vor să-și înmatriculeze autovehiculele: procedura va putea fi realizată online, la câteva click-uri distanță, pe o platformă ce va fi disponibilă anul acesta.

MAI continuă procesul de digitalizare a serviciilor oferite cetățenilor, astfel încât odată ce platforma va deveni operațională, timpul petrecut la ghișeele special amenajate va fi redus la minim, iar costurile de deplasare la sediile serviciilor de înmatriculări vor fi eliminate.

Excepția o reprezintă ridicarea numerelor de înmatriculare, care va rămâne o necesitate fizică, în schimb, toate celelalte aspecte ale procesului de înmatriculare vor fi realizate online.

„În urma intrării în vigoare a OUG nr. 38/2023 pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul furnizării de servicii publice electronice aferente înmatriculării vehiculelor în România, Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări a fost abilitată să dezvolte și să administreze o platformă informatică prin intermediul căreia cetățeanul va avea posibilitatea să solicite integral online transcrierea transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, eliberarea unui nou certificat de înmatriculare sau radierea unui vehicul”, a informat MAI, prin intermediul unui comunicat de presă.

Sursa citată mai precizează că „această schimbare reprezintă un angajament ferm către modernizarea și îmbunătățirea serviciilor publice oferite cetățenilor de către structurile Ministerului Afacerilor Interne. În prezent, specialiștii Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări dezvoltă platforma online prin conectarea cu alte instituții relevante în acest demers, pentru a asigura un proces de înmatriculare eficient, simplu și fără probleme. Pe lângă avantajele oferite de posibilitatea efectuării online a operațiunilor din sfera înmatriculării vehiculelor, solicitantul nu va mai avea obligația de a se adresa organului fiscal pentru declararea vehiculului, iar numărul de documente necesare va fi redus semnificativ”.

De altfel, comunicatului MAI, „platforma va oferi claritate și transparență în procesul de înmatriculare, iar informațiile vor fi accesibile rapid și ușor pentru toți utilizatorii, indiferent de dispozitivul pe care îl vor folosi”.

„Acești pași către digitalizare reflectă angajamentul continuu al MAI de a oferi cetățenilor acces la servicii publice online, într-o formă simplificată și ușor de accesat”, a mai transmis MAI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *