INS – Afacerile din comerţul cu autovehicule  și motociclete au crescut cu 14,7%

Social

Afacerile din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, ca serie brută, au crescut cu 14,7% în primele 8 luni comparativ cu aceeaşi perioadă de anul trecut, arată datele publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Potrivit INS, în perioada 1 ianuarie – 31 august 2023, au fost înregistrate creșteri ale afacerilor în: comerţul cu autovehicule (+25,8%), comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+1,9%) şi activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+0,8%). În schimb, comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente, întreţinerea şi repararea motocicletelor a scăzut cu 9,3%, de la an la an.

În primele 8 luni, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-a majorat cu 16,2%.

În august 2023 comparativ cu august 2022, afacerile din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor au crescut ca serie brută cu 7,1%, dar şi ca serie ajustată, cu 11,7%.
În acelaşi interval, s-au înregistrat scăderi în activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, ca serie brută (-1,2%) şi ca serie ajustată (-2,7%).

Pe de altă parte, în august 2023 comparativ cu iulie 2023, afacerile din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor s-a diminuat cu 6%, ca serie brută, ca urmare a activităţilor înregistrate la: comerţul cu autovehicule (-9,7%), comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (-9,1%) şi la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-0,1%). Activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor au crescut cu 1,8%.

Ca serie ajustată, cifra de afaceri pe aceleaşi segmente de activitate a scăzut cu 0,7%, ca serie ajustată, în august faţă de iulie 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *