Întâlnire bilaterală România-Republica Kazahstan

Politica

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a avut astăzi, 31 ianuarie 2024, o întâlnire cu omologul său din Republica Kazahsan, Marat Karabayev.

La iniţiativa Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii din România, Excelenţa Sa se află într-o vizită oficială în România, la Bucureşti şi Constanţa, împreună reprezentanţii a 20 de companii naţionale şi private de transport şi logistică şi autorităţi de stat. La întrevedere au participat ministrul economiei, antreprenoriatului şi turismului, Ştefan-Radu Oprea, Ambasadorul României la Astana, Mădălina Lupu şi Ambasadorul Republicii Kazahstan la Bucureşti, Yerlik Ali.

În cadrul întrevederii, au fost prezentate oportunităţile pentru dezvoltarea cooperării în domeniul transporturilor de mărfuri pentru spaţiul România – Marea Neagră – Regiunea Caucaz – Marea Caspică – Republica Kazahstan, traversat de „Coridorul de Mijloc”, care include „Ruta Internaţională de Transport Transcaspică (Ruta TITR)”, urmărind cu prioritate valorificarea poziţiei Portului Constanţa ca hub important de tranzit pentru traficul de mărfuri dinspre statele din bazinului Mării Caspice şi Asia Centrală şi de Sud-Est. Discuţiile au vizat şi cooperarea în domeniul transportului rutier, feroviar, maritim şi aerian.

În acest context, a fost semnat Memorandumul de Înţelegere între Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii al României şi Ministerul Transporturilor al Republicii Kazahstan privind cooperarea în domeniul transporturilor şi infrastructurii de transport.

De asemenea, la nivelul autorităţilor în domeniul investigaţiilor accidentelor şi incidentelor de aviaţie, în cadrul întâlnirii a fost semnat Memorandumul de Înţelegere între Autoritatea de Investigare şi Analiză a Siguranţei Aviaţiei Civile (AIAS) – România şi Departamentul de Investigare a Accidentelor şi Incidentelor pe Transport al Ministerului Transporturilor al Republicii Kazahstan privind cooperarea în domeniul investigaţiilor accidentelor şi incidentelor de aviaţie.

Delegaţia Republicii Kazahstan, condusă de ministrul Marat Karabayev, urmează să se deplaseze la sediul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanta unde vor fi prezentate companiilor naţionale şi private de transport şi logistică din ambele state programele investiţionale pentru dezvoltarea infrastructurii de transport din România şi, respectiv, din Republica Kazahstan. De asemenea, partea kazahă se va informa şi asupra facilităţilor oferite de portul Constanţa.

Biroul de presă – Ministerul Transporturilor și Infrastructurii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *