Ambasada României la Washington continuă şi în 2024 programul de evenimente pentru promovarea parteneriatului cu SUA

Externe

Ambasada României la Washington va continua şi în 2024 seria de evenimente de diplomaţie publică de anvergură, parte a programului intitulat „România-SUA: Un parteneriat pentru noi orizonturi economice / De 20 de ani împreună sub umbrela NATO”. Programul va fi organizat după modelul celor din anii precedenţi, 2022 şi 2023, pentru atingerea obiectivelor acestuia ambasada având deja sprijinul financiar al unor companii româneşti.

Anul trecut, pentru promovarea intereselor româneşti în Statele Unite, Ambasada României a atras fonduri private în valoare de aproape un milion de dolari (879.047 USD), pe lângă alocaţiile MAE din fonduri publice. Menţionăm că în 2022, fondurile atrase din sponsorizări private pentru organizarea evenimentelor dedicate marcării a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic România – SUA au fost în valoare de aproape jumătate de milion de dolari (481.000 USD).

Printre evenimentele de diplomaţie publică organizate în 2023, s-au numărat: turneul corului Madrigal în Statele Unite (New York, Washington, Chicago, Seattle) care a inclus şi un recital în Congresul SUA; a patra ediţie a Festivalului de Film Românesc din Washington; concertul extraordinar „Amazing Grace: Celebrating Religious Freedom. A Romanian Tribute to America”, susţinut de Orchestra Simfonică a Operei Naţionale Bucureşti şi Corul „Procred”; o seară dedicată sărbătorii de Mărţişor în Congresul american; o seară dedicată Zilei Drapelului României şi Zilei Drapelului SUA; a doua ediţie a celui mai mare festival românesc din Statele Unite: „Romanian Weekend at The Wharf”; marcarea, în Congresul american, cu o participare record a membrilor Congresului, a 20 de ani de la înfiinţarea Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România (Comisia Wiesel); un eveniment dedicat promovării start-up-urilor şi companiilor inovatoare româneşti – „Romanian Start-Up Days”. De asemenea, pentru marcarea datei aniversării Parteneriatului Strategic – 11 iulie, ambasada organizat o serie de evenimente speciale: o seară de celebrare a personalităţilor americane care au iniţiat şi sprijinit, de-a lungul istoriei sale, Parteneriatul Strategic; o seară dedicată palierelor Parteneriatului: economic, de afaceri, tehnologie şi inovaţie; un eveniment, în Congresul SUA, de celebrare a Parteneriatului Strategic, ca ancoră de stabilitate şi prosperitate în regiunea Mării Negre.

„Ambasada va continua şi anul acesta să promoveze România în Statele Unite printr-o bogată agendă de evenimente publice menită să susţină atât obiectivele Parteneriatului Strategic, cât şi să marcheze aniversarea unor momente definitorii din istoria noastră, precum marcarea a 20 de ani de la aderarea României la NATO. Considerăm că este necesar să subliniem partenerilor americani importanţa oportunităţilor economice pe care România le oferă, dar şi să valorificăm bogăţia culturală a ţării noastre. Totodată, având în vedere deteriorarea mediului de securitate de la graniţa României, vom pune accent pe eforturile ţării noastre de consolidare a posturii Aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic şi în regiunea Mării Negre. Le mulţumim partenerilor noştri, companii private româneşti, care, înţelegând nevoia unei diplomaţii publice active, ne sprijină în demersurile noastre”, a declarat Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite.

Agenda Ambasadei României pentru 2024 va sprijini dezvoltarea dimensiunilor Parteneriatului Strategic, planul de evenimente fiind structurat atât pe direcţia activităţilor diplomatice şi de reprezentare, cât şi pe palierul evenimentelor culturale.

Evenimentele avute în vedere pentru anul 2024, sunt structurate astfel:
– Agenda politică şi de securitate cuprinde promovarea unor teme de interes naţional şi bilateral printre care: aniversarea a 20 de ani de la aderarea României la NATO – „20 Years under the NATO Umbrella”; promovarea relevanţei strategice a regiunii Mării Negre – „Regional Security Outlook: the Black Sea”; sprijinirea aspiraţiilor de integrare europeană a Republicii Moldova şi Ucrainei – „Romania and the European Integration of Ukraine and Republic of Moldova”.
– Agenda de energie, comerţ şi investiţii cuprinde, printre altele, evenimente de prezentare a priorităţilor energetice ale României şi a proiectelor aflate la intersecţia domeniilor energie şi tehnologie – „Romania and the Regional Energy Landscape”, „Clean Tech and the Energy Transition”, „US-Romania Energy Priorities in the Black Sea Area”; un eveniment menit să contureze implicarea constantă şi continuă a României în susţinerea Ucrainei, inclusiv prin facilitatea tranzitului produselor agricole ucrainene către pieţe terţe – „Food Security: from the Port of Constanţa to the World”.

În ceea ce priveşte dimensiunea de afaceri, ambasada îşi propune organizarea unui Festival al Vinului Românesc, cu scopul de a face produsele cunoscute şi accesibile pe piaţa americană. Totodată, ambasada are în vedere, în parteneriat cu Camera de Comerţ a SUA, organizarea unui eveniment destinat mediului american de afaceri cu prezentarea oportunităţilor de investiţii din România – „Romanian Investment Days”.
– Agenda de democraţie va reflecta angajamentul ferm al României în consolidarea statului de drept şi combaterea corupţiei – „A Commitment to Democratic Resilience: Romania’s Anticorruption Agenda”, precum şi întărirea drepturilor omului – „Romania’s Efforts to Combat Antisemitism”.

– Prin agenda academică, ambasada îşi propune organizarea unui eveniment dedicat cercetătorilor şi bursierilor români din SUA, menit să întărească legăturile la nivel universitar, dintre instituţii româneşti şi cele americane – „Romanian Researchers Night”.
– Prin agenda de dialog cu comunitatea românească se vor continua promovarea priorităţilor privind facilitarea accesului României în Programul Visa Waiver. De asemenea, va continua turneul „50 States, One Community”, pe care ambasadorul României îl efectuează în comunităţile româneşti din Statele Unite. Totodată, în cadrul unei gale speciale – „Advancing Bridges Awards Gala”, vor fi premiaţi cei care şi-au pus inteligenţa, creativitatea şi energia în construirea unui sentiment de comunitate între români şi americani.

– Agenda culturală va cuprinde organizarea celei de a treia ediţii a celui mai mare festival românesc din SUA, „Romanian Weekend at the Wharf”, derulat pe o secţiune a esplanadei Potomacului unde sunt amenajate o scenă pentru concerte, corturi tematice, expoziţii în aer liber, standuri specifice. În anii precedenţi, weekend-ul românesc a avut o audienţă estimată de peste 20.000 de vizitatori şi peste 60.000 de urmăritori online.

Festivalul de Film Românesc, ajuns la a cincea ediţie în 2024, a devenit deja cel mai mare din America de Nord, prin prezentarea de producţii de ultimă oră, premiate internaţional, la proiecţii fiind invitaţi regizori, actori şi producători din România care vor participa la sesiuni de întrebări şi răspunsuri cu publicul.
Agenda culturală va mai cuprinde şi o serie de concerte, ce se vor desfăşura în spaţii culturale celebre din capitala americană precum Kennedy Center for the Performing Arts.
Ambasada României în Statele Unite ale Americii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *