Societatea Naţională a Sării

Investiție de aproximativ un milion de euro la Sucursala Salina Praid

Lifestyle

Societatea Naţională a Sării (Salrom), singurul producător de sare din România, a anunţat miercuri că a inaugurat o investiţie de aproximativ 1 milion de euro la Sucursala Salina Praid, pentru secţia de preparare în subteran.

La inaugurare au participat Ministrul Economiei, prefectul de Mureș, prefectul Harghitei, precum și reprezentații conducerii executive și administrative a Societății Naționale a Sării S.A, potrivit unui comunicat de presă:

„Noua instalație de preparare sare în subteran conduce la creșterea eficienţei activităţii şi a calităţii produselor, inclusiv eliminarea poluării provocată de vechea instalaţie. Instalația de preparare în subteran are o capacitate de producție de 100.000 t/an.

Amplasamentul instalației în subteran permite constituirea unui stoc de cca. 30-40% de sare gemă necesar în perioada de iarnă, din volumul din producţia anuală a Sucursalei Salina Praid, fiind eliminate cheltuielile de transport de la suprafață în subteran. Societatea Natională a Sării S.A. are în proiect la Sucursala Salina Praid, remodelarea fluxurilor de ambalare, brichetare și încărcare la suprafață.

De asemenea, Societatea Natională a Sării S.A. intenționează să realizeze fluxuri modernizate și la sucursalele Salina Ocna Dej și Salina Târgu Ocna. In Planul de investiții aprobat pentru anul 2019, sunt prevazute aceste obiective de investiții, iar în prezent procedurile de achiziție sunt în curs de desfășurare.

Salina Praid este și un important punct turistic. În perioada ianuarie-aprilie 2019 au fost înregistrate cca. 140.000 de intrări la Salina Praid. Astfel, în primele 4 luni ale acestui an, au călcat pragul salinei cu 20.000 de turiști mai mult, în comparație cu perioada similară a anului precedent. În subteran, pentru agrement și relaxare, sunt amenajate locuri de joacă pentru copii, dotate cu instalații diverse și mobilier confecționat din lemn, locuri de odihnă pentru adulți, spații dotate cu mese de tenis, o sală expozițională cu istoricul salinei, un punct sanitar, magazin cu suveniruri, un restaurant unde se poate servi masa și se pot face degustări de vinuri, o capelă ecumenică pentru reculegere și oficierea de evenimente religioase.

Salina de la Praid este una dintre cele mai vechi saline din România, unde se exploatează mari zăcăminte de sare din Europa, având bazele în secolul XVIII”.

Societatea Naţională a Sării S.A. este o societate pe acţiuni cu capital majoritar de stat (51%), capitalul privat fiind deținut de către Fondul Proprietatea S.A (49%). Răspândirea relativ largă a zăcământelor de sare pe teritoriul României a dus la apariţia şi dezvoltarea celor șapte exploatări miniere, ce au devenit ulterior și sucursale ale Societăţii Naţionale a Sării S.A. În cinci dintre acestea – Salina Praid, Salina Târgu Ocna, Salina Slănic Prahova, Salina Cacica, E.M. Rm. Vâlcea – societatea a inițiat și a dezvoltat obiective cu caracter turistic și balnear, destinate celor aflați în căutarea unui mod inedit şi sănătos de petrecere a timpului liber.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *