Armata germană

Irak – Germania îşi retrage o parte din militarii staţionaţi în Irak

Externe

Armata germană a anunţat marţi retrategrea unei părţi a militarilor germani staţionaţi în prezent în Irak în cadrul unor misiuni de formare şi transferul acestora în Iordania şi Kuwait, din cauza tensiunilor din regiune, relatează AFP.

Contingentul german – aproximativ 30 de militari staţionaţi la Bagdad şi Taji, la nord de capitala irakiană – urmează să fie „redus provizoriu”, iar militarii vizaţi să fie transferaţi în Kuwaitul vecin şi Iordania, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării.

Această decizie intervine într-un context de tensiuni puternice între Statele Unite şi Iran, după asasinarea la Bagdad a generalului iranian Qassem Soleimani.

În afară de militarii desfăşuraţi în apropierea capitalei irakiene, Germania are trupe în Kurdistanul irakian, tot în misiunii de antrenament al forţelor de securitate locale.

În total, Berlinul a desfăşurat aproximativ 120 de militari în Irak, în cadrul coaliţiei internaţionale împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

Anunţarea retragerii parţiale din Irak a fost comunicată prin curier de către Ministerul Apărării Camerei Deputaţilor, care încadrează strict misiunile militare germane.

Şeful diplomaţiei germane Heiko Maas a recunoscut într-un interviu acordat luni seara că retragerea trupelor occidentale din Irak este „o reflecţie pe care ar trebui s-o avem toţi” dat fiind contextul.

„Nu există vreo ţară membră a coaliţiei împotriva SI care să vrea să rămână în Irak dacă nu este dorită”, a adăugat el, referindu-se la adoptarea duminică în Parlamentul irakian a unei moţiuni care cere retragerea coaliţiei internaţionale din ţară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *