atacul terorist

Iranul şi Hezbollahul libanez condamnă atacurile americano-britanice împotriva houthi în Yemen

Externe

Iranul a condamnat vineri loviturile efectuate de Statele Unite şi Regatul Unit împotriva rebelilor houthi, avertizând că acestea vor alimenta ‘insecuritatea şi instabilitatea’ în regiune, transmite Reuters, care citează media de stat de la Teheran.

‘Condamnăm cu putere atacurile militare întreprinse în această dimineaţă de către Statele Unite şi Regatul Unit asupra câtorva oraşe în Yemen’, a declarat Nasser Kannani, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe iranian.
‘Aceste atacuri sunt o încălcare clară a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Yemenului şi o încălcare a dreptului internaţional’, a adăugat el.

La rândul său, puternica grupare libaneză Hezbollah a condamnat loviturile americano-britanice asupra Yemenului: ‘Agresiunea americană confirmă încă o dată faptul că Statele Unite sunt un partener deplin în tragediile şi masacrele comise de inamicul sionist în Gaza şi în regiune’, a adăugat într-un comunicat Hezbollah, aliniat Iranului.
Arabia Saudită a declarat vineri că urmăreşte cu “îngrijorare” evoluţia situaţiei din vecinul Yemen şi a lansat un apel la reţinere după loviturile efectuate de Statele Unite şi Unit împotriva rebelilor houthi, relatează AFP. Regatul saudit “urmăreşte cu mare îngrijorare operaţiunile militare din Marea Roşie şi atacurile aeriene asupra mai multor locuri” din Yemen, a afirmat Ministerul de Externe de la Riad într-un comunicat, îndemnând la “reţinere şi evitarea escaladării”.

Liderul Houthi Mohammed al-Bukhaiti a ameninţat că SUA şi Marea Britanie ”îşi vor da seama în curând” că atacurile din Yemen ”au fost cea mai mare prostie din istoria lor”, relatează BBC. Un purtător de cuvânt al houthi în Yemen a declarat că nu există nicio justificare pentru atacul americano-britanic şi a precizat că gruparea susţinută de Iran va continua să vizeze navele care se îndreaptă spre Israel.

Statele Unite şi Marea Britanie au lansat lovituri aeriene şi de pe mare împotriva unor ţinte militare ale houthi în Yemen ca răspuns la atacurile acestora asupra unor nave în Marea Roşie, într-o extindere dramatică în regiune a războiului Israel-Hamas în Fâşia Gaza.

Forţele SUA şi ale coaliţiei au lovit peste 60 de ţinte din 16 locaţii ale militanţilor Houthi din Yemen joi seară, a afirmat, într-un comunicat de presă, comandantul central al Forţelor Aeriene ale SUA, lt. generalul Alex Grynkewich, citat de CNN. La operaţiune au mai participat – în afară de Regatul Unit – Australia, Canada, Olanda şi Bahrain.

Ministrul apărării al Australiei, Richard Marles, a declarat vineri într-o conferinţă de presă că ‘sprijinul Australiei pentru aceste acţiuni a venit sub formă de personal la cartierul general operaţional’. ‘Australia va continua să sprijine orice acţiuni care întăresc ordinea mondială bazată pe reguli’, a mai spus ministrul.
La Tokyo, purtător de cuvânt al guvernului a declarat că Japonia sprijină acţiunile aliaţilor săi american şi britanic de a asigura trecerea în siguranţă a navelor în apropierea Peninsulei Arabice.

Japonia condamnă acţiunile forţelor houthi care încalcă libera trecere a navelor în regiune, le-a spus reporterilor secretarul-şef al cabinetului, Yoshimasa Hayashi.
Rusia a anunţat că a cerut vineri o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite pentru a discuta despre loviturile militare ale Statelor Unite şi Marii Britanii asupra Yemenului, informează Reuters.
“Rusia a solicitat o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU la 12 ianuarie în legătură cu atacurile americane şi britanice asupra Yemenului”, a declarat misiunea permanentă a Rusiei la ONU.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *