iran

Iranul va anunța retragerea parțială din acordul nuclear

Externe

Iranul va anunța retragerea sa parțială din acordul nuclear semnat cu puterile mondiale, la un an după ce președintele american Donald Trump a retras SUA din tratatul semnat în 2015, a anunțat Teheranul.

„Măsurile de reciprocitate” anunțate miercuri vor fi transmise oficial ambasadorilor țărilor membre – Franta, Germania, Marea Britanie, China si Rusia. Mohammad Javad Zarif, ministrul de Externe, va publica detaliile tehnice si legale într-o scrisoare trimisă reprezentantei UE pentru afaceri externe, Federica Mogherini, relatează The Guardian.

Iranul insistă că acest lucru nu va însemna retragerea totală din acord și ar putea include o perioadă de grație pentru UE pentru a-și implementa obligațiile înainte ca noi măsuri să fie luate. Washingtonul va considera această decizie drept dovadă a faptului că acordul a eșuat și nu mai merită respectat.

Oficialii UE au fost informați în privat de acest anunț la o întâlnire care a avut loc marți. Franța a fost prima țară care a reacționat,, avertizând că Europa nu va avea de ales decât să impună sancțiuni economice asupra Iranului dacă Teheranul nu va respecta acordul. „Nu dorim ca Teheranul să anunțe mâine acțiuni care vor încălca acordul nuclear, pentru că în acest caz noi europenii vom fi obligați să reimpunem sancțiuni precum cele din termenii înțelegerii”, a declarat o sursă. Președintele iranian Hassan Rouhani este sub presiune intensă pe plan intern pentru a lua contramăsuri după retragerea SUA.

Teheranul și-a pierdut răbdarea cu eforturile Europei de a crea un nou mecanism financiar care ar permite firmelor europene să continue activitățile comerciale cu Iranul și să evite sancțiunile SUA. Iranul va susține că anunțul său respectă secțiunile 26 și 36 ale acordului, care stipulează că Iranul poate lua măsuri dacă una dintre părți se retrage.

Zarif a declarat conform presei de stat miercuri că Iranul își va reduce unele “angajamente”. “Viitoarele acțiuni ale Iranului vor respecta acordul din care Republica Islamică nu se va retrage. Uniunea Europeană și alții … nu au avut puterea de a rezista presiunii SUA, drept urmare Iranul se va retrage din unele angajamente voluntar”, a afirmat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *