Israelul anunţă confiscarea a 800 de hectare de teren în Cisiordania ocupată – ca represalii la un atac palestinian

Externe

Guvernul israelian a anunţat vineri confiscarea a 800 de hectare de teren în Valea Iordanului, în Cisiordania ocupată, în aceeaşi zi în care secretarul de stat american, Anthony Blinken, se află în vizită în Israel, potrivit AFP şi EFE.

Anunţul făcut de ministrul israelian al Finanţelor, Bezalel Smotrich, personalitate a extremei drepte şi a colonizării israeliene din Cisiordania, se referă la cea mai importantă confiscare de terenuri de pe teritoriul palestinian de la acordurile de pace de la Oslo din 1993, potrivit organizaţiei israeliene anti-colonizare Peace Now.

Bezalel Smotrich a anunţat că cele 800 de hectare au fost declarate terenuri de stat, care se adaugă celor 264 de hectare aprobate la 29 februarie, între aşezările Maale Adumim şi Keidar, lângă Ierusalim.
Ministrul Finanţelor a anunţat în acelaşi timp aprobarea construirii a 3.500 de locuinţe suplimentare în acele aşezări, ca represalii la un atac palestinian comis luna trecută la intrarea în Maale Adumim, care a provocat moartea unui colonist israelian.

„Declararea terenurilor proprietate a statului este una dintre principalele metode prin care statul Israel încearcă să-şi afirme controlul asupra pământurilor în teritoriile ocupate”, a apreciat Peace Now.

„Netanyahu şi Smotrich sunt hotărâţi să lupte împotriva întregii lumi şi împotriva intereselor poporului Israelului în beneficiul unui grup de colonişti care primesc sute de hectare de parcă nu ar exista un conflict politic de rezolvat sau un război care trebuie să se încheie”, a deplâns Peace Now.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *