Guvernul italian ia în considerare o lege prin care cei care glorifică activități ilegale pe internet ar putea fi condamnați cu până la cinci ani de închisoare, potrivit The Guardian.
Ideea vine după ce mai mulți utilizatori YouTube, care conduceau un SUV Lamborghini, s-au izbit de o mașină Smart în timp ce filmau un videoclip, iar un copil de cinci ani, Manuel, a murit în drum spre spital. Mama și sora lui, și ele în automobilul lovit, au fost grav rănite. S-a întâmplat în Casal Palocco, un cartier de la periferia Romei.
Accidentul, petrecut săptămâna trecută, a avut loc în cadrul unei provocări online. Un grup, numit The Borderline, a venit cu o provocare: conducerea unui vehiculul de lux timp de 50 de ore consecutiv. Patru persoane, cu vârste cuprinse între 20 și 23 de ani, se aflau în Lamborghini. Șoferul, care ar fi fost testat pozitiv la canabis, este cercetat pentru cauzarea morții prin conducere periculoasă.
În efortul de a evita repetarea tragediei, guvernul de coaliție, care este condus de premierul Giorgia Meloni, ia în considerare extinderea unei legi care să-i vizeze pe cei care „glorifică activitatea ilegală” sau „instigă la violență” prin postarea de videoclipuri online, cu scopul de a genera un venit.
Andrea Ostellari, subsecretar în Ministerul Justiției, a declarat pentru Il Messaggero că legea are ca scop combaterea „un fenomen emergent” privind tinerii care „instigă la violență” sau care „comit infracțiuni prin canale digitale” pentru a „obține câteva like-uri, fără a lua în calcul riscurile”.
The Borderline, care avea 600.000 de abonați, a anunțat că își anulează canalul de YouTube: „The Borderline exprimă empatie sinceră față de familiei (a lui Manuel). Ceea ce s-a întâmplat ne-a lăsat pe toți cu o rană adâncă, nimic nu va mai fi la fel… gândurile noastre sunt doar la Manuel.”
Grupul a fost presat și de Moige, o asociație de părinți, pentru a anula canalul YouTube. „În câteva minute, viețile multor familii au fost distruse: familia implicată în accident, în doliu pentru o pierdere gravă și cu dureri inimaginabile, și cea a tinerilor care credeau că fac o cascadorie amuzantă”, a spus directorul asociației, Antonio Affinita.
Salvini, viceprim-ministrul și ministrul Transporturilor al Italiei, care împărtășește adesea povești despre conducere periculoasă pe conturile sale de pe rețelele de socializare, a promis acum că va înăspri regulile codului rutier. Se gândește inclusiv la o propunere care ar întârzia în cazul tinerilor „implicați în episoade de violență” eliberarea permisului de conducere, care în condiții obișnuite poate fi obținut de la 18 ani.