Ivan Patzaichin

Ivan Patzaichin decorat la Cotroceni de președintele Klaus Iohannis

Social

“Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut marți, 26 noiembrie a.c., la Palatul Cotroceni, o alocuțiune în cadrul ceremoniei de decorare a domnului Ivan Patzaichin”, se arată într-un comunicat al administrației prezidențiale.

Vă prezentăm în continuare textul alocuțiunii:
„Domnule ministru,
Doamnelor și domnilor,
Onorăm astăzi un simbol național, o legendă vie, care a oferit românilor mari momente de mândrie și bucurie: Ivan Patzaichin.

Semnificația acestei ceremonii se potrivește foarte bine cu cea a alegerilor prezidențiale de acum două zile. Iată că așa a fost să fie, la primul eveniment public după scrutinul din 24 noiembrie, când românii au fost campionii pro-democrație, să îl sărbătorim pe cel care a intrat în istoria olimpismului drept „campionul cu pagaia ruptă”.

Ivan Patzaichin a urmat principiul fundamental al oricărui învingător de ieri sau de astăzi: dacă ai un vis și crezi în puterea ta de a-l îndeplini, nimic nu îți poate sta în cale, nici măcar ciotul de vâslă.

Domnule Ivan Patzaichin,
Vă confer astăzi, cu prilejul împlinirii frumoasei vârste de 70 de ani, în numele României, cea mai înaltă distincție a statului român, Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, în semn de recunoaștere și profundă prețuire pentru performanțele sportive de excepție și pentru contribuția semnificativă adusă sportului românesc în țară și peste hotare.

Mai mult, vreau să vă mulțumesc, în numele compatrioților noștri, dar și al meu personal, pentru că ați rămas alături de sportivii noștri, dar și de oamenii locului în care v-ați născut, ați copilărit și de care v-ați desprins o vreme. Ați lipsit puțin, cu ceva treabă. Ca să deveniți cel mai mare campion la vâslit din toate timpurile.

Ați pornit în marea călătorie a vieții din satul Mila 23 din Delta Dunării, dintr-o familie simplă de pescari lipoveni.

Conform tradiției locului, ar fi trebuit să ajungeți pescar, dar ați știut tot timpul că viața avea să vă rezerve o călătorie importantă, tot pe apă, către un loc fruntaș pe scena mondială a sportului. Așadar, ați ales să vă urmați visul nu pentru că a fost ușor, ci tocmai pentru că se anunța teribil de greu.

Doar amintind performanțele dumneavoastră remarcabile putem intui câtă hotărâre, perseverență și cât efort au fost necesare pentru a le atinge.
Ați reușit să deveniți cvadruplu campion olimpic și să câștigați zeci de medalii la competițiile mondiale, europene și balcanice. Vi s-au atribuit, pe bună dreptate, titulaturile de cel mai bun canoist din istoria României și de mare sportiv al lumii.

Onorată audiență,
Ivan Patzaichin a făcut performanță într-o epocă foarte diferită de cea de astăzi. În prezent, sportivii români au nevoie nu doar de astfel de modele de performanță, precum Ivan Patzaichin, ci au nevoie și de susținerea fermă și concretă din partea statului pentru a putea obține rezultate.
Din păcate, și am spus aceste lucruri de multe ori, guvernanții de până acum nu au așezat sportul pe lista priorităților naționale.
Dar nu intenționăm să rămânem în urmă, ci va trebui să îndreptăm lucrurile și în acest domeniu.

Guvernul recent instalat a înțeles că sportul de performanță trebuie susținut de la cel mai înalt nivel, fără discuție. Aștept un plan concret cât mai curând și sunt convins că rezultatele nu vor întârzia să apară.
Domnule Ivan Patzaichin,

Sunteți simbolul unei generații de campioni olimpici care au scris istoria sportului românesc, dar, dincolo de toate acestea, sunteți un om care nu a uitat nicio clipă locul de unde a plecat.

Ați revenit în mijlocul oamenilor din Deltă pentru a încerca să contribuiți la restabilirea echilibrului și armoniei în relația omului cu natura. O relație de care adesea uităm să ne îngrijim.

Astăzi, sunteți un adevărat ambasador al sportului, al Deltei Dunării, al tradițiilor și valorilor românești.

Prin felul special în care reușiți să îmbinați domenii precum sportul, ecoturismul, ecologia și antreprenoriatul, inspirați români de toate vârstele. Vă sunt recunoscător pentru că vă dedicați cu atâta energie promovării ecoturismului, mișcării în aer liber și naturii.

În încheiere, vă urez din toată inima: La mulți ani și multă sănătate!
Felicitări!”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *