Participarea delegației României la reuniunea Consiliului Afaceri Externe – Comerț organizată la Bruxelles

Politica

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea, a condus delegația României la reuniunea Consiliului Afaceri Externe – Comerț (CAE-Comerț), organizată la Bruxelles în 27 noiembrie 2023. CAE-Comerț reunește miniștrii responsabili de domeniul comerțului internațional din statele membre UE, reprezentând cel mai înalt for de decizie la nivel european în acest domeniu.

Discuțiile au vizat pregătirea celei de-a 13-a Conferințe Ministeriale (CM13) a Organizației Mondiale a Comerțului (26-29 februarie 2024, Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite), pregătirea semnării Acordului comercial interimar UE – Chile și stadiul relațiilor comerciale UE – SUA. De asemenea, a fost prezentat Raportul Comisiei Europene privind punerea în aplicare și asigurarea respectării politicii comerciale a UE. În cadrul dejunului de lucru au fost abordate negocierile comerciale în curs, respectiv acordurile deja negociate, dar fără a fi încheiate până în prezent (precum cele cu Australia și Mercosur).

Ministrul Oprea a subliniat importanța procesului de reformă și modernizare a Organizației Mondiale a Comerțului, prin promovarea obiectivelor UE în cadrul CM13, cu accent asupra restabilirii Organismului de Soluționare a Diferendelor, extinderii aplicării moratoriului multilateral privind taxele vamale aplicabile transmisiilor electronice și inițierii unui program de lucru vizând funcția deliberativă a organizației pentru asigurarea unui cadru concurențial echitabil. În contextul exprimării sprijinului pentru semnarea în perioada Președinției spaniole a Consiliului UE a Acordului comercial interimar UE – Chile, a evidențiat și importanța ratificării de către toate statele membre UE a acordurilor comerciale și de investiții deja semnate, precum cel în relație cu Vietnam semnat în ultima zi a Președinției României la Consiliul UE.

Având în vedere importanța relațiilor transatlantice pentru România, oficialul român a susținut dezvoltarea unei agende comerciale pozitive în cadrul Consiliului pentru Comerț și Tehnologie UE – SUA, cu obiectivul facilitării comerțului și investițiilor transatlantice. De asemenea, a pledat pentru finalizarea negocierilor Acordului privind mineralele critice și a Aranjamentului global privind oțelul și aluminiul durabil (GSA), acesta din urmă fiind esențial pentru industria siderurgică.

În lipsa GSA, pentru menținerea unui cadru constructiv pentru continuarea negocierilor, a susținut evitarea reimpunerii măsurilor 232 de către SUA, respectiv a celor de rebalansare ale UE, dar prin îmbunătățirea sistemului de administrare a contingentelor tarifare aplicate de către partea americană la importurile de oțel și aluminiu din UE.
Comunicat de presă – Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *