Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg a mulţumit României pentru contribuţia la misiunea NATO de instruire şi formare din Irak, la întrevederea pe care a avut-o joi cu premierul român Ludovic Orban, la sediul instituţiei de la Bruxelles. Stoltenberg a sublinait faptul că România joacă un rol cheie în cadrul Alianței.
„România joacă un rol cheie în cadrul Alianței noastre. Ați contribuit la operațiunile NATO din Afganistan și Kosovo, găzduiți scutul nostru de apărare antirachetă de la Deveselu, și trupele dvs sunt parte a Batalionului multinațional din Polonia. De asemenea, vă aduceți o contribuție esențială la securitatea Mării Negre, conducând grupul de luptă multinaţional de la Craiova şi participând la manevre comune şi patrule maritime. Am convenit asupra importanței strategice a Mării Negre și am consolidat prezența NATO pe uscat, pe mare și în aer. Pentru siguranța popoarelor noastre, trebuie să investim mai mult în apărare.
Salutăm intenția României de a aloca 2 % din PIB pentru apărare și faptul că deja ați alocat 2 % pentru apărare. Suntem de asemenea la curent cu planurile dvs de a vă moderniza forțele armate în următorul deceniu. Contez pe România ca și pe ceilalți aliați să continue în acest ritm”, a declarat Stoltenberg.
„Doresc să mulțumesc României pentru contribuțiile sale la misiunea NATO din Irak. Siguranța personalului nostru este de cea mai mare importanță, deocamdată, am suspendat misiunile de antrenament și luăm toate măsurile de precauție necesare pentru protejarea personalului nostru. Aceasta include repoziționarea personalului în locații diferite atât în interiorul cât și în afara Irakului”, a mai spus Jens Stoltenberg.
La rândul său, premierul Ludovic Orban a spus: ” România va continua să aloce 2 % din PIB pentru apărare, conform angajamentelor asumate de statele NATO la Summit-ul din Marea Britanie în 2014.
De asemenea, vom continua să participăm la misiunile și inițiativele NATO, la prezența aliată înaintată pe Flancul Estic și la Inițiativa de creștere a operativității forțelor NATO, așa –numita „NATO Readiness Initiative”, precum și în Afganistan, Kosovo și Irak.
Toate acestea sunt nu numai contribuții concrete la activitățile Alianţei, ci și modalităţi prin care România susține unitatea și solidaritatea aliate, precum şi o relație transatlantică puternică, participând substanţial la împărţirea echitabilă a responsabilităților în cadrul NATO. „.