Joe Biden ar urma să participe în Elveţia – la conferinţa asupra păcii în Ucraina

Actualitate Externe

Preşedintele american Joe Biden ar urma să participe la conferinţa asupra păcii în Ucraina ce se va desfăşura în Elveţia aproximativ la jumătatea lunii iunie, relatează presa elveţiană, citată de AFP.

Data conferinţei nu a fost încă fixată, dar mai multe mass-media au avansat zilele de 16-17 iunie. Nici invitaţiile nu au fost încă transmise, însă potrivit cotidianului elveţian NZZ, care citează „mai multe surse de încredere”, preşedintele american ar urma să participe, amintind că pentru astfel de întâlniri confirmarea participării este anunţată cu puţin timp înaintea evenimentului.

Autorităţile elveţiene au fost până în prezent foarte discrete asupra detaliilor şi pregătirii conferinţei, pe care au acceptat pe 15 ianuarie să o găzduiască în urma unei vizite a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Acesta din urmă a vorbit atunci despre un „summit” şi a exclus participarea Rusiei. Prin urmare, aceasta nu va fi o conferinţă de pace propriu-zisă. Moscova a calificat drept ridicolă desfăşurarea unei astfel conferinţe în lipsa ei şi poziţia sa până în prezent a fost că nu va participa la întâlnirea din Elveţia nici dacă va fi invitată, invocând faptul că această ţară şi-a pierdut statutul de neutralitate prin aplicarea sancţiunile impuse Rusiei de către UE.

Totuşi, ministrul elveţian de externe Ignazio Cassis a încercat să abordeze Moscova pe acest subiect şi s-a întâlnit în ianuarie la New York cu omologul său rus Serghei Lavrov. Elveţia, care miercuri a anunţat că va oferi pentru reconstrucţia Ucrainei peste cinci miliarde de euro eşalonat până în anul 2036, încearcă de asemenea să atragă China şi alte puteri emergente care să ia parte la reuniunea pe care o prezintă drept „Conferinţa la nivel înalt asupra păcii în Ucraina”. Potrivit presei, sunt aşteptaţi să participe reprezentanţi din zeci de ţări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *