Joe Biden, despre incidentele de la Capitoliu – “Acesta nu este un protest, este o insurecție”

Externe

Preşedintele american ales, Joe Biden a declarat miercuri, în timpul incidentelor care au avut loc la Capitoliu, unde urma să fie validată victoria sa în alegerile prezidenţiale, că “acestea nu este un protest, este o insurecție” şi a spus că democraţia SUA este sub asalt.

„Democrația este sub asalt. Un asalt fără precedent asupra Capitoliului. Scenele acestea nu reflectă America adevărată, nu reprezintă ce suntem cu adevărat. Este un grup mic de extremiști, e o dezordine totală și trebuie să se termine acum“, a spus Joe Biden.

Biden i-a cerut preşedintelui în exerciţiu Donald Trump să facă apel la protestatari să se retragă din Capitoliu.

„Cuvintele unui preşedinte contează, nu contează cât de bun sau rău este acest preşedinte. În cel mai bun caz, cuvintele unui preşedinte pot inspira. În cel mai rău caz, pot incita. Astfel, fac apel la preşedintele Trump să apară la televiziunea naţională acum şi să îşi îndeplinească jurământul de a proteja Constituţia şi să ceară finalul acestui asediu”, a spus Biden.

„Să iei cu asalt clădirea Capitolului nu este protest, este insurecție. Democrația este fragilă și ca să o păstrăm avem nevoie de oameni de bună credință, de lideri, unii care nu urmăresc puterea și interesul personal cu orice preț“, a mai spus Biden.

Joe Biden a subliniat că munca din următorii patru ani o reprezintă restabilirea democraţiei, a decenţei, onoarei, respectului şi statului de drept.

Susținătorii lui Donald Trump au luat cu asalt Capitol Hill, în ziua în care Congresul american urma să valideze victoria lui Joe Biden în alegeri.

După câteva ore, clădirea Capitolului a fost securizată, iar în Washington DC a fost decretată stare de asediu. Forțele de ordine au eliberat clădirea și Congresul Statelor Unite și-a reluat sesiunea certificării victoriei lui Joe Biden la alegerile prezidențiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *