Ministerul Culturii va finanța realizarea statuii Regelui Mihai I

Lifestyle

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, s-a întâlnit astăzi, 6 ianuarie 2021, la Palatul Elisabeta, cu Ion Tucă, Directorul Casei Majestății Sale Custodelui Coroanei.

În cadrul întâlnirii a fost stabilită procedura de începere a lucrărilor vaste de restaurare care vor avea loc la Palatul Peleș, anul acesta fiind preconizată finalizarea etapei de proiectare, arată un comunicat de presă al Ministerului Culturii.

Tot astăzi, au fost vizionate machetele statuii Suveranului Regelui Mihai I din cadrul concursului internațional de proiecte organizat cu ocazia a 100 de ani de la nașterea domniei sale, finanțat și susținut de Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș.

Câștigătorul concursului este artistul Bogdan Ioan. Ministerul Culturii va demara procedura de achiziție a lucrării acestuia, iar în cazul în care negocierea achiziției nu se soluționează favorabil, Ministerul Culturii va continua procedura cu câștigătorii locurilor II și III.

Statuia urmează a fi amplasată în orașul Sinaia, care pune la dispoziția Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș și Ministerului Culturii, amplasamentul și soclul pentru montarea statuii Majestății Sale Regele Mihai I al României. Amplasamentul este situat pe domeniul public, respectiv pe Bulevardul Carol I, pe Esplanada Școlii George Enescu din Sinaia.

„Împlinirea a 100 de ani de la nașterea regelui Mihai I trebuie marcată cum se cuvine la Sinaia, inima și centrul regalității în țara noastră. Statuia care va fi realizată cu ajutorul și participarea Ministerului Culturii este un gest de prețuire față de ultimul rege al României. Patrimoniul regal este impresionant, un motiv de mândrie pentru noi toți și trebuie valorificat corespunzător.

Cultura reprezintă deja, la Sinaia, motorul pentru dezvoltarea locală și este de datoria noastră să ne implicăm activ pentru păstrarea, în bune condiții, a obiectivelor culturale sau pentru crearea altora noi”, a declarat Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu.

Acest concurs a fost prevăzut în Protocolul de colaborare în vederea realizării și amplasării statuii Regelui Mihai I al României în orașul Sinaia, stabilit pentru perioada 2020 – 2024, semnat de către Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu, reprezentantul orașului Sinaia, primarul Vlad Oprea și președintele Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș, Prof.

Univ. Dr. Arh. Augustin Ioan, la data de 22 septembrie 2020.
Protocolul prevede ca Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș să pună la dispoziție toate actele necesare obținerii Certificatului de urbanism și a Autorizației de construire, în vederea amplasării Statuii Majestății Sale Regele Mihai I al României. De asemenea, există obligativitatea de a prezenta Familiei Regale proiectul statuii Majestății Sale Regele Mihai I al României, ce urmează a fi montată la Sinaia.

Ministerul Culturii se obligă să sprijine Asociația în vederea realizării documentațiilor necesare organizării concursului internațional de proiecte, precum și cele necesare Primăriei pentru obținerea Certificatului de urbanism și a avizelor necesare pentru emiterea Autorizației de construire, în vederea amplasării Statuii Majestății Sale Regele Mihai I al României.

De asemenea, Ministerul Culturii finanțează lucrările necesare realizării statuii din bronz și asigură transportul și amplasarea acesteia pe soclul realizat de Primăria Sinaia. Mai mult, se asigură că Primăria va avea toate actele necesare pentru obținerea Certificatului de urbanism și avizele necesare pentru emiterea Autorizației de construire, în vederea amplasării Statuii Majestății Sale Regele Mihai I al României, se arată în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *