Joe Biden l-a invitat pe președintele Braziliei la Washington şi îi promite „sprijin ferm”

Externe

Preşedintele american Joe Biden l-a invitat pe omologul său brazilian Luiz Inacio Lula da Silva la Washington, la începutul lunii februarie, în cadrul unui apel telefonic care a avut loc luni, potrivit unui comunicat comun, care precizează că invitaţia a fost acceptată, informează, marţi France Presse.

În timpul acestei convorbiri, preşedintele american i-a promis lui Lula „sprijinul ferm al Statelor Unite pentru democraţia braziliană şi pentru exprimarea liberei voinţe a poporului brazilian (…) în recentele alegeri prezidenţiale pe care preşedintele Lula le-a câştigat”.
Acest apel telefonic a avut loc a doua zi după un atac al susţinătorilor fostului preşedinte de extremă dreapta Jair Bolsonaro împotriva principalelor instituţii din capitala Brasilia.

Lula, precum şi şefii Congresului şi al Curţii Supreme, au afirmat cu forţă necesitatea democraţiei în Brazilia, în ziua următoare invaziilor şi jefuirii a trei locuri emblematice ale puterii la Brasilia de către bolsonarişti dezlănţuiţi.

După scenele de haos din ajun, poliţia a procedat la numeroase arestări în rândul radicalilor care încă resping victoria lui Lula la peste două luni de la alegerea sa.
Asemenea scene au amintit de asaltul asupra Capitoliului de la Washington la 6 februarie 2021 de către susţinătorii preşedintelui american Donald Trump, predecesorul lui Joe Biden.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *