Ursula von der Leyen

Uniunea Europeană va impune noi sancţiuni Belarusului în contextul menţinerii presiunii asupra Rusiei

Actualitate

Uniunea Europeană va impune noi sancţiuni împotriva Belarusului în contextul menţinerii presiunii asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului contra Ucrainei şi extinderii măsurilor împotriva ţărilor care sprijină Moscova, a declarat marţi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmite The Guardian.

”Vom menţine presiunea asupra Kremlinului atât timp cât va fi necesar, cu un regim de sancţiuni aspru. Vom extinde aceste sancţiuni la cei care susţin militar războiul Rusiei, precum Belarusul şi Iranul”, a spus Von der Leyen și vom veni cu noi sancţiuni împotriva Belarusului ca răspuns la rolul său în acest război rus în Ucraina”, a declarat şefa executivului UE, Ursula Von der Leyen.

Belarus a dat asigurări că nu doreşte să se implice direct în război, dar această ţară a permis staţionarea soldaţilor ruşi pe teritoriul său, de care Rusia s-a servit ca de o platformă logistică pentru a invada Ucraina la sfârşitul lunii februarie a anului trecut.

Minskul şi Moscova au anunţat în octombrie o forţă militară comună, iar armata ucraineană a exprimat temeri în legătură cu ”ameninţarea crescândă” a unei noi ofensive ruseşti dinspre Belarus, vecinul său din nord. Potrivit Ministerului
Apărării de la Minsk, ”până la 9.000 de soldaţi ruşi” şi circa 170 de tancuri staţionau în Belarus.

Rusia a lansat în 24 februarie 2022 o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei. Moscova susţine că desfăşoară o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a populaţiei rusofone din Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *