Joe Biden nu-și dorește un „nou război rece” cu China

Externe

Joe Biden a afirmat marţi, la ONU, că nu-şi doreşte un „nou război rece cu China” şi şi-a apărat angajamentul faţă de diplomaţie şi multilateralism, în contextul în care aliaţii europeni îl acuză că acţionează prea mult unilateral, relatează AFP.

„Nu vrem un nou Război rece sau o lume divizată în blocuri rigide”, a spus preşedintele SUA în primul discurs din mandatul său în faţa Adunării Generale a ONU.

Totuşi, „SUA vor participa la competiţie şi o vor face cu forţă”, a avertizat el prezentându-şi viziunea privind confruntarea cu Beijingul, fără a numi direct puterea rivală.

„Cu valorile şi forţa noastră, ne vom apăra aliaţii şi prietenii şi ne vom opune tentativelor ţărilor mai puternice de a le domina pe cele mai slabe”, a spus el.

Preşedintele Biden, angajat într-o luptă împotriva „autocraţiilor”, a promis, de asemenea, că va apăra democraţia. Discursul său de la prestigioasa tribună a ONU de la New York va fi urmat de cel al preşedintelui chinez Xi Jinping, care va fi transmis online şi este preînregistrat, într-un duel la distanţă între cele două superputeri angajate într-o confruntare tot mai înveninată.

Înainte de discursul lui Biden, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat Washingtonul şi Beijingul împotriva unei degradări a crizelor mondiale care ar fi „mult mai puţin previzibilă decât Războiul Rece” şi a făcut apel către cele două superputeri la „dialog” şi la înţelegere.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *