Joe Biden nu-și dorește un „nou război rece” cu China

Externe

Joe Biden a afirmat marţi, la ONU, că nu-şi doreşte un „nou război rece cu China” şi şi-a apărat angajamentul faţă de diplomaţie şi multilateralism, în contextul în care aliaţii europeni îl acuză că acţionează prea mult unilateral, relatează AFP.

„Nu vrem un nou Război rece sau o lume divizată în blocuri rigide”, a spus preşedintele SUA în primul discurs din mandatul său în faţa Adunării Generale a ONU.

Totuşi, „SUA vor participa la competiţie şi o vor face cu forţă”, a avertizat el prezentându-şi viziunea privind confruntarea cu Beijingul, fără a numi direct puterea rivală.

„Cu valorile şi forţa noastră, ne vom apăra aliaţii şi prietenii şi ne vom opune tentativelor ţărilor mai puternice de a le domina pe cele mai slabe”, a spus el.

Preşedintele Biden, angajat într-o luptă împotriva „autocraţiilor”, a promis, de asemenea, că va apăra democraţia. Discursul său de la prestigioasa tribună a ONU de la New York va fi urmat de cel al preşedintelui chinez Xi Jinping, care va fi transmis online şi este preînregistrat, într-un duel la distanţă între cele două superputeri angajate într-o confruntare tot mai înveninată.

Înainte de discursul lui Biden, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat Washingtonul şi Beijingul împotriva unei degradări a crizelor mondiale care ar fi „mult mai puţin previzibilă decât Războiul Rece” şi a făcut apel către cele două superputeri la „dialog” şi la înţelegere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *