Joe biden – președintele cu numărul 46 al Americii

Externe Actualitate

La Washington a avut loc, miercuri învestirea lui Joe Biden – președintele cu numărul 46 al Americii.

Joe Biden a depus jurământul de președinte al SUA, alături de vicepreședinta Kamala Harris. La ceremonia de învestire au participat foștii președinți ai SUA: Barack Obama, George W. Bush și Bill Clinton.
După ce a depus jurământul, Joe Biden a declarat că aceasta este ziua Americii, a democraţiei şi a dat asigurări că va fi un preşedinte pentru toţi americanii.

„Aceasta este ziua Americii, a democraţiei. O zi a istoriei şi speranţei”, a spus el în discursul susţinut în faţa Capitoliului. „Am aflat din nou că democraţia este preţioasă, că este fragilă, dar democraţia a învins. Astăzi sărbătorim triumful nu al unui candidat, ci a unei cauze, cauza democraţiei. America s-a ridicat provocării. Vocea poporului a fost auzită” …„Voi fi un preşedinte pentru toţi americanii”.

În discursul de inaugurare, Biden a vorbit și despre refacerea alianțelor externe ale SUA: ”Vom reface alianțele noastre și ne vom reconecta cu lumea încă o dată. Nu pentru a rezolva problemele de ieri, ci pentru provocările de azi și de mâine”, a spus Biden.

După încheierea ceremoniei, Joe Biden a anunțat pe Twitter că merge la Casa Albă pentru că ”Nu e timp de pierdut când e vorba despre rezolvarea crizelor cu care ne confruntăm. De aceea, astăzi mă îndrept spre Biroul Oval ca să trec direct la treabă pentru a oferi acțiuni îndrăznețe și sprijin imediat pentru familiile americane”, a scris Biden pe contul de Twitter.

La doar câteva ore de la preluarea mandatului, a semnat 15 ordine executive.

Donald Trump a refuzat să participe la festivitatea de învestire a lui Joe Biden. El a părăsit, miercuri Casa Albă cu puţin timp înainte de învestirea în funcție a succesorului său, Joe Biden. Este primul președinte american care face acest gest în ultimii 152 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *