Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis – prima declarație de presă din 2020

Social

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut joi, 9 ianuarie a.c., la Palatul Cotroceni, o declarație de presă, în care a vorbit despre poziția României în privința crizei din Orientul Mijlociu.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declarației de presă:
“Bună seara și la mulți ani!
În ultimele zile am asistat la agravarea situației de securitate din Orientul Mijlociu, evoluții care afectează în mod special stabilitatea din Irak și din regiune.

Amplificarea tensiunilor nu este în interesul regiunii și nici al comunității internaționale. Instituțiile de bază ale statului irakian trebuie să poată funcționa în condiții de stabilitate și securitate, pentru a putea fi identificate soluții pașnice în beneficiul cetățenilor.
Aceste evoluții recente au un impact la nivel internațional și sunt relevante pentru securitatea Europei și a cetățenilor noștri, nu doar pentru securitatea statelor direct implicate.

Până în prezent, interesele României nu au fost în mod direct afectate. Mă refer, în primul rând, la securitatea cetățenilor români, inclusiv securitatea militarilor noștri aflați în Irak.

Vă asigur că România se coordonează permanent, în cadrul NATO și UE, precum și la nivel bilateral cu partenerii săi strategici, în primul rând, sigur, cu Statele Unite ale Americii, în ceea ce privește obiectivele fundamentale de securitate, atât cele naționale, cât și cele ale comunității transatlantice.

România a condamnat escaladarea tensiunilor, cauzată de atacul asupra Ambasadei Statelor Unite ale Americii de la Bagdad și ne-am exprimat poziția inclusiv în raport cu atacul cu rachete împotriva bazelor irakiene care găzduiesc forțe americane și personal al coaliției anti-Daesh.
În context, doresc să salut ultima declarație, cea de ieri, a Președintelui Statelor Unite ale Americii.

România susține unitatea, independența, suveranitatea și integritatea teritoriului irakian.
De-a lungul anilor, România a avut un rol important în eforturile de stabilizare și reconstrucție din această țară, în cadrul unor demersuri internaționale colective. Aceste procese trebuie să continue, în primul rând, în interesul cetățenilor irakieni și pentru a nu irosi eforturile substanțiale în acest sens. Lupta noastră comună, a partenerilor internaționali și a instituțiilor și cetățenilor din această țară, împotriva terorismului trebuie să continue cu fermitate.

Nu este nevoie de noi focare de conflict, ci de coagularea eforturilor pentru a aduce pacea în regiune și a oferi siguranța necesară reconstrucției.

Prin convocarea unui consiliu extraordinar al miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene, mâine, la Bruxelles, Uniunea Europeană poate fi parte la găsirea soluțiilor de reducere al tensiunilor și calmare a situației.

România va transmite valorile și mesajele ferme pe această linie, alături de disponibilitatea de a contribui la soluții comune constructive. De asemenea, se pot examina căi pentru ca NATO să se implice mai mult în regiune și în combaterea terorismului. Este, cu siguranță, nevoie de prevenire a unei spirale a instabilității.

Cred că și noi, și aliații noștri, organizațiile internaționale relevante, dar și toate statele din regiune, trebuie să acționăm în favoarea acestui obiectiv.

Calmul și reluarea dialogului pentru detensionarea situației, alături de respectarea angajamentelor internaționale asumate, sunt condiții esențiale pentru identificarea unor soluții pe termen lung”, a declarat șeful statului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *