klaus iohannis

Klaus Iohannis – Întâlnire cu Ambasadorii străini la Platul Cotroceni

Politica

Întâlnirea anuală a şefului statului cu şefii misiunilor diplomatice din România a avut loc, marţi, la Palatul Cotroceni.
„Este o onoare pentru mine să găzduiesc, la început de an, această întâlnire tradițională cu excelențele voastre. Prețuiesc foarte mult buna cooperare pe care am avut-o până acum și sper în continuare la consolidarea relațiilor noastre pe parcursul anului 2019. După cum bine știți, o bună parte a eforturilor noastre este, în acest moment, îndreptată către exercitarea cu succes a Președinției țării noastre la Consiliul Uniunii Europene.

Vă spuneam la întâlnirea noastră de anul trecut că pentru ca politica externă şi europeană a României să fie performantă, statul român trebuie să rămână unul în care democrația liberală și statul de drept sunt deplin consolidate, cu o justiție independentă şi eficientă. Aceste considerente rămân valabile acum, când deţinem Preşedinţia Consiliului Uniunii, mai mult ca niciodată”, a spus Klaus Iohannis în deschiderea întâlnirii.

Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis ambasadorilor străini acreditaţi la Bucureşti, că “Justiţia trebuie să rămână independentă” și a dat asigurări că politică externă a României nu va fi afectată de relaţia tensionată dintre el și coaliţia de guvernare. „Vă asigur că indiferent de scena foarte dinamică a politicii interne româneşti, pe care o cunoaşteţi bine, în ceea ce priveşte afacerile europene toţi factorii vor acţiona unitar şi coerent pentru ca preşedinţia Consiliului UE să se desfăşoare în bune condiţii“, a punctat şeful statului.

De asemenea, președintele a subliniat faptul, că pentru România rămâne o prioritate consolidarea și extinderea parteneriatului strategic cu SUA și, susținerea NATO. „Păstrăm obiectivul central al consolidării şi extinderii parteneriatului strategic cu SUA şi susţinerea NATO. Aprofundarea parteneriatului strategic cu SUA, în toate domeniile va rămâne în continuare o prioritate a politicii externe a României. România va continua să susţină întărirea alianţei. Vom continua să alocăm 2% pentru Apărare, aşa cum ne-am asumat“, a afirmat Iohannis.

Preşedintele a vorbit despre exercitarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene care „reprezintă pentru România și o oportunitate de a contribui la definirea viitorului proiectului european, în sensul promovării unei Europe mai coezive și mai puternice”.

„Mandatul României la preşedinţia Consiliului UE are loc într-un context plin de provocări. Summitul de la Sibiu va fi un moment cheie. Atunci vrem să formulăm o viziune clară a liniilor de acţiune europene“, a spus preşedintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *