Kremlinul afirmă că Rusia va reuşi să ”ocolească” sancţiunile europene asupra comerţului cu diamante

Externe

Kremlinul a afirmat marţi că Rusia va „ocoli” noile sancţiuni europene asupra comerţului profitabil cu diamante, în care Uniunea Europeană vede o sursă de finanţare a ofensivei ruse împotriva Ucrainei, informează AFP.

Ţările occidentale au adoptat un număr important de sancţiuni economice împotriva Moscovei de la începutul războiului său împotriva Ucrainei, în urmă cu aproape doi ani. Luni, Uniunea Europeană a adoptat al 12-lea pachet de măsuri de acest tip, interzicând inclusiv importul de diamante ruse.
Această interdicţie vizează, din ianuarie, diamantele naturale sau sintetice şi bijuteriile, precum şi diamantele ruse prelucrate în alte ţări, începând din septembrie 2024.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a estimat că interdicţia era „previzibilă” şi că sectorul „s-a pregătit” pentru aceasta.
„Cred că există posibilităţi pentru a ocoli aceste sancţiuni. Ele există şi vor fi puse în aplicare (…) pentru a garanta interesele noastre”, a adăugat Peskov.
Preşedintele rus Vladimir Putin susţine în mod regulat că aceste sancţiuni eşuează în a îngenunchea economia Rusiei, invocând creşterea PIB-ului rus.

Însă inflaţia este ridicată, iar statul susţine cu comenzile sale militare industria, în timp ce Rusia se confruntă cu penurii de mână de lucru, în condiţiile în care sute de mii bărbaţi au fost trimişi pe front şi mulţi alţii au fugit din ţară.
Economia rusă este de asemenea decuplată de la unele tehnologii de vârf şi de la secţiuni întregi din sistemul bancar internaţional.

Uniunea Europeană caută de asemenea să aplice mai bine sancţiunile ce vizează petrolul rus, sursă esenţială de venit pentru Moscova.
Rusia a reuşit să le ocolească dezvoltând o flotă „fantomă” de petroliere şi de asemenea datorită ajutorului Chinei şi Indiei, a dezvăluit recent Alexandra Prokopenko, cercetătoare în cadrul Centrului Carnegie Rusia-Eurasia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *