Ordonanță de Urgențăcare reglementează transportul alternativ a fost publicată, luni, în Monitorul Oficial, iar textul clarifică modul în care transportul prin aplicaţii de e-hailing şi ride-sharing va putea fi realizat în mod legal, impunând un regulament uniform pentru toate acestea.
Astfel, pentru desfășurarea legală a serviciilor de transport alternativ, atât șoferii cât și vehiculele trebuie să îndeplinească o serie de condiții.
Pentru vehicul:
-Vehiculul folosit trebuie să aibă maximum 5 locuri, inclusiv cel al şoferului
-Vehiculul trebuie să aibă o vechime de maximum 15 ani
-ITP-ul pentru vehicul trebuie realizat odată la 6 luni
-Vehiculul trebuie să corespundă normelor tehnice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi utilizarea conform destinaţiei
-Autoturismele pot fi în proprietatea şoferilor, în leasing sau închiriate sau comodate în mod legal
-Autoturismele înscrise în platformele digitale pentru transport alternativ trebuie să aibă afişat la vedere, pe parbriz în partea dreapta-jos şi pe lunetă în dreapta-jos un ecuson rotund cu diametrul de 10 cm, pentru fiecare platformă digitală utilizată care să includă numărul de înmatriculare şi denumirea platformei pe care autoturismul este înscris.
-Ecusonul se emite de către operatorul platformei pentru fiecare autoturism înscris care are în prealabil copia conformă a autorizaţiei pentru transport alternativ.
Pentru şoferi:
-Şoferii trebuie să aibă vârsta minimă de 21 de ani
-Şoferii trebuie să deţină permis de conducere categoria B de cel puţin 2 ani
-Şoferii trebuie să deţină asupra sa o copie conformă a autorizaţiei pentru transport alternativ, eliberat de ARR
-Şoferii trebuie să aibă o ţinută corespunzătoare, un comportament civilizat şi preventiv în relaţia cu clientul, să nu refuze efectuarea cursei în condiţiile iniţial agreate, să nu solicite plata de către pasager a unei alte sume de bani în schimbul activităţii de transport efectuate, să nu utilizeze mijloacele audio/video fără acordul clientului
Cei care nu respectă aceste reglementări riscă amenzi de până la 5.000 lei, în funcţie de gravitatea faptei.