Ministerul Afacerilor Externe

Ministerul Afacerilor Externe a emis noi atenționări de călătorie

Social

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis mai multe atenţionări de călătorie. În Serbia au fost emise Coduri portocaliu şi roşu de caniculă, iar în Croaţia este risc de apariţie a unor incendii de vegetaţie în zona de coastă. O altă atenţionare de călătorie a fost emisă pentru Grecia, unde se menţine riscul ridicat de incendii, din cauza temperaturilor ridicale şi a vântului, în mai multe regiuni.

MAE informează că în Republica Serbia, în conformitate cu datele transmise de autorităţile locale, au fost emise Coduri portocaliu şi roşu pentru caniculă. Astfel, în 1 iulie a fost în vigoare un Cod portocaliu pentru întreg teritoriul Serbiei, cu temperaturi între 35 şi 38 de grade.

Pentru 2 iulie a fost emis Cod roşu pentru regiunile Pomoravlje, Serbia de Est şi de Sud-Est, Kosovo şi Metohija, fiind prognozate temperaturi mai mari de 38 de grade Celsius. Pentru celelalte regiuni se menţine codul portocaliu. Autorităţile sârbe avertizează cu privire la disconfortul termic, precum şi la posibilitatea existenţei unor disfuncţionalităţi în reţeaua electrică şi la riscul apariţiei de incendii.

Pentru informaţii actualizate, se recomandă consultarea paginilor Internet de specialitate www.meteoalarm.rs şi http://www.meteoalarm.eu/ro_RO/0/0/RS-Serbia.html, precum şi cele ale Automobil Clubului Sârb www.amss.org.rs, www.autozona.rs şi al administraţiei drumurilor http://www.putevi-srbije.rs. În situaţii de urgenţă, pe teritoriul Republicii Serbia se pot apela numerele de urgenţă locale +38111192 (poliţia), +38111193 (pompierii) şi +38111194 (ambulanţa), precum şi +381111987 pentru asistenţă auto.

În plus, cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României în Republica Serbia: +381113670361, +381113670798 şi ale Consulatului General al României la Vârşeţ: +381013831099: +381013831199; +381013831299, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României la Belgrad: +38163319425; telefonul de urgenţă al Consulatului General al României la Vârşet: +381644584833, respectiv al Consulatului General al României la Zaječar: +381692799651. MAE recomandă totodată consultarea paginilor de Internet http://belgrad.mae.ro, http://varset.mae.ro, www.consularprotection.eu, www.mae.ro.

Risc de incendii de vegetaţie în Croaţia şi Grecia Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis mai multe atenţionări de călătorie, una dintre ele vizând Croaţia, unde este risc de apariţie a unor incendii de vegetaţie în zona de coastă. O altă atenţionare de călătorie a fost emisă pentru Grecia, unde se menţine riscul ridicat de incendii, din cauza temperaturilor ridicale şi a vântului, în mai multe regiuni. De asemenea, MAE atrage atenţia că în Serbia au fost emise Coduri portocaliu şi roşu de caniculă.

MAE anunţă că, în Republica Croaţia, autorităţile locale atrag atenţia asupra existenţei unui risc de incendii de vegetaţie, începând din 1 iulie, pentru zona de coastă a ţării, în regiunile Istria, Primorje şi Dalmaţia.

Se recomandă consultarea, pentru informaţii actualizate, a paginilor de Internet ale Institutului Hidro-Meteorologic croat – https://www.meteo.hr, Automobil Clubului Croat – http://www.hak.hr/en#traffic-flow-and-road-conditions, Companiei Naţionale Croate de Căi Ferate – http://www.hznet.hr, Autorităţii Portuare Croate – http://www.portauthority.hr şi a Agenţiei Croate de Aviaţie Civilă http://www.ccaa.hr. MAE reaminteşte cetăţenilor români că, în situaţii de urgenţă, pe teritoriul Croaţiei pot apela numărul european unic de urgenţă 112. Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Zagreb: +38514677660 şi +38514610009, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Croaţia: +38598414341. MAE mai recomandă consultarea paginilor de Internet http://zagreb.mae.ro, www.mae.ro, www.meteoalerm.eu. În Republica Elenă, există în continuare un risc ridicat de incendiu de pădure (grad 4, pe o scară de la 1 la 5), pe fondul temperaturilor ridicate şi a intensificării vântului, pentru regiunile: Peninsula Attica; Viotia; Korinthia; Achaia; Ileia; Messinia; Lakonia; Argolida; Insula Skyros; Insula Lesvos; Insula Chios.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Atena: +302106728879, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCR) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al Ambasadei României în Republica Elenă +306978996222 şi cel al Consulatului General al României la Salonic +306906479076. MAE recomandă consultarea paginilor de Internet http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro, www.meteoalarm.eu, www.mae.ro.

„De asemenea, românii care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!””, se arată pe site-ul instituţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *