ridesharing

Legea ridesharing-ului a fost publicată în Monitorul Oficial

Social

Ordonanță de Urgențăcare reglementează transportul alternativ a fost publicată, luni, în Monitorul Oficial, iar textul clarifică modul în care transportul prin aplicaţii de e-hailing şi ride-sharing va putea fi realizat în mod legal, impunând un regulament uniform pentru toate acestea.

Astfel, pentru desfășurarea legală a serviciilor de transport alternativ, atât șoferii cât și vehiculele trebuie să îndeplinească o serie de condiții.

Pentru vehicul:
-Vehiculul folosit trebuie să aibă maximum 5 locuri, inclusiv cel al şoferului
-Vehiculul trebuie să aibă o vechime de maximum 15 ani
-ITP-ul pentru vehicul trebuie realizat odată la 6 luni
-Vehiculul trebuie să corespundă normelor tehnice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi utilizarea conform destinaţiei
-Autoturismele pot fi în proprietatea şoferilor, în leasing sau închiriate sau comodate în mod legal
-Autoturismele înscrise în platformele digitale pentru transport alternativ trebuie să aibă afişat la vedere, pe parbriz în partea dreapta-jos şi pe lunetă în dreapta-jos un ecuson rotund cu diametrul de 10 cm, pentru fiecare platformă digitală utilizată care să includă numărul de înmatriculare şi denumirea platformei pe care autoturismul este înscris.
-Ecusonul se emite de către operatorul platformei pentru fiecare autoturism înscris care are în prealabil copia conformă a autorizaţiei pentru transport alternativ.

Pentru şoferi:
-Şoferii trebuie să aibă vârsta minimă de 21 de ani
-Şoferii trebuie să deţină permis de conducere categoria B de cel puţin 2 ani
-Şoferii trebuie să deţină asupra sa o copie conformă a autorizaţiei pentru transport alternativ, eliberat de ARR
-Şoferii trebuie să aibă o ţinută corespunzătoare, un comportament civilizat şi preventiv în relaţia cu clientul, să nu refuze efectuarea cursei în condiţiile iniţial agreate, să nu solicite plata de către pasager a unei alte sume de bani în schimbul activităţii de transport efectuate, să nu utilizeze mijloacele audio/video fără acordul clientului

Cei care nu respectă aceste reglementări riscă amenzi de până la 5.000 lei, în funcţie de gravitatea faptei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *