Letonia reintroduce serviciul militar obligatoriu

Externe

Parlamentul leton a adoptat, miercuri în lectură finală, Legea cu privire la Serviciul de Apărare a Statului. Decizia a fost luată în contextul invadării Ucrainei de către Rusia.
Letonia va relua serviciul militar obligatoriu după 16 ani. Recrutarea se va aplica bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani și va fi obligatorie începând cu 1 ianuarie 2024, potrivit LRT.

Persoanele eligibile au trei opțiuni pentru efectuarea stagiului militar obligatoriu:
– 11 luni în Forțele Armate Naționale sau Garda Națională, care este o componentă de sprijin a armatei. Serviciul militar durează un an în Letonia și include și o lună de concediu. Restul de 11 luni constau din trei luni de pregătire de bază, trei luni de pregătire specializată și cinci luni de serviciu într-o anumită unitate;
– 5 ani în Garda Națională, cu cel puțin 21 de zile de pregătire individuală pe an și 7 zile de pregătire colectivă pe an;

– program de studii militare universitare de 5 ani, absolvenții având gradul de locotenent.
Deși serviciul obligatoriu va începe la 1 ianuarie 2024, serviciul voluntar va intra în vigoare din iulie 2023.
Recruții care au aplicat în mod voluntar vor avea prioritate. Recrutarea se va efectua în mod proporțional cu densitatea populației din zona în care își au reședința.

Formarea anuală voluntară poate viza atât bărbați, cât și femei cu vârsta cuprinsă între 18 și 27 de ani. Aceștia vor avea dreptul la compensație financiară pentru serviciul lor (suma compensației și plata acesteia este stabilită de guvern) și vor primi și 1.100 de euro pentru serviciul lor, indiferent dacă vor decide ulterior să rămână în armata sau dacă vor trece în rezerva armatei letone.

Din ianuarie anul viitor, vor primi ordine de recrutare bărbații născuți după 1 ianuarie 2004. Aceștia ar trebui să înceapă serviciul militar în cel mult un an de la împlinirea vârstei de 18 ani. Dacă bărbații eligibili pentru serviciul militar își continuă studiile, aceștia trebuie să înceapă stagiul militar obligatoriu în maxim un an de la terminarea studiilor.

„Introducerea Legii Serviciului de Stat de Apărare este răspunsul Letoniei la situația de securitate din regiune, deoarece vedem din experiența Ucrainei că fără o societate stabilă și pregătită din punct de vedere moral este imposibil să înfrunți un agresor”, a subliniat ministrul leton al Apărării, Inara Murniece .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *