tudorel toader

Liga Studenților cere demisia de onoare a lui Tudorel Toader – după decizia CEDO în cazul Kovesi

Politica Actualitate

Liga Studenţilor (LS IAŞI) îi cere demisia de onoare lui Tudorel Toader din funcţia de rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) i-a dat dreptate fostului procuror-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, în speţa referitoare la revocarea ei din funcţie în urma „ievaluării” fostului ministru al Justiţiei.

Toader s-a folosit de aparenta legalitate a raportului întocmit în februarie 2018, a procedurii de destituire şi a deciziei Curţii Constituţionale a României pentru a influenţa opinia membrilor comunităţii academice asupra faptelor sale realizate ca ministru al Justiţiei, care au impactat în mod negativ şi imaginea Universităţii „Cuza”.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg a constatat că întreaga procedură de revocare a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a încălcat art. 6 alin. (1) şi art. 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, adică dreptul la judecarea cauzei într-un mod echitabil şi libertatea de exprimare.

Judecătorii Curţii au arătat în mod clar faptul că procedura de revocare din funcţie, iniţiată de către Tudorel Toader ca ministru al Justiţiei, a adus atingere independenţei procurorilor prin imixtiunea factorului politic, cu scopul de a îngreuna cercetările în cazul unor persoane cu funcţii publice şi că nu s-au adus dovezi privind managementul defectuos al DNA.

Amintim faptul că, în mod neobişnuit, Tudorel Toader a fost reprezentantul Guvernului în faţa Curţii Constituţionale la momentul respectiv, adică în faţa foştilor săi colegi judecători, ţinând în mod personal să susţină punctul de vedere pe care l-a formulat în numele executivului.

În tot acest timp, de la publicarea raportului privind activitatea doamnei Kovesi, până la revocarea ei, Tudorel Toader s-a bazat pe aparenta legalitate a raportului pe care l a redactat, precum şi pe decizia Curţii Constituţionale a României care l-a obligat în mod eronat pe Preşedintele Klaus Iohannis să emită decretul de revocare din funcţie, pentru a credita ideea falsă că demersul său ar fi fost fundamentat pe lege şi convenţii şi că nu ar fi existat nicio imixtiune a sa, ca reprezentant al Executivului, în activitatea procurorilor.

Astfel, cadrelor didactice şi studenţilor care s-au opus de la bun început „lungului marş al lui Toader” prin Justiţie li s-a confirmat buna credinţă, cunoştinţele şi intuiţia juridică, pe când o parte dintre profesorii care l-au susţinut la alegerile pentru funcţia de rector se simt minţiţi şi înşelaţi, considerând că dacă decizia CEDO ar fi venit înainte de alegeri nu i-ar mai fi acordat votul lui Toader pentru un nou mandat la conducerea universităţii.

„Nu doar Tudorel Toader, ci toţi actorii responsabili de condamnarea dură suferită de România la CEDO să-şi asume consecinţele acţiunilor lor şi să se retragă din funcţiile publice deţinute! În vara anului 2018 studenţilor şi absolvenţilor facultăţilor de drept, precum şi tinerilor judecători şi procurori li s-a transmis practic un mesaj foarte prost din partea lui Tudorel Toader: nu vă implicaţi prea mult, nu flămânziţi şi nu însetaţi după dreptate pentru că sistemul îşi va pune cizma peste grumazul vostru.

Acum CEDO consolidează statutul tuturor magistraţilor din Europa şi îi apără de ingerinţe politice, oferind tinerei generaţii de jurişti şansa să contribuie nestingherită la aşezarea legilor şi justiţiei româneşti pe temelia principiilor de drept, a drepturilor naturale – fundamentale şi a respectului faţă de români.” a declarat Silvian-Emanuel Man, preşedinte de onoare – Liga Studenţilor (LS IAŞI).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *