Ligia Deca – noul ministru al Educaţiei

Actualitate

Preşedintele Klaus Iohannis a numit-o luni, 3 octombrie 2022 pe Ligia Deca în funcţia de ministru al Educaţiei, după ce a eliberat-o din funcţia de consilier prezidenţial. Noul ministru a depus jurământul la Palatul Cotroceni, într-o ceremonie la care au participat şi premierul Nicolae Ciucă şi preşedinţii celor două Camere, Marcel Ciolacu şi Alina Gorghiu, precum şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

În cadrul ceremoniei de depunere a jurământului de învestitură a ministrului educației, președintele Klaus Iohannis, a susținut o alocuțiune .
Textul alocuțiunii:

“Doamnă ministru, vă doresc mult succes și vă felicit pentru această poziție de ministru în Guvernul Ciucă.
Onorați musafiri,
Doamnă președinte, domnule președinte,
Domnule Premier, domnule vicepremier,
Stimate colege și colegi,
Ne dăm seama cu toții că, dacă vorbim despre educație, despre învățământ, suntem într-un moment foarte important. Sunt încredințat că proiectul „România Educată” nu doar că va merge mai departe, ci va merge mai departe cu noi energii și cred, sper, cu noi susțineri atât din spațiul politic, cât și din spațiul învățământului și din spațiul public la modul general.

Este realmente un proiect de țară, este un proiect de țară de care România are foarte multă nevoie. O națiune fără un sistem de educație performant are puține șanse în lumea de astăzi care devine din ce în ce mai complicată.
Și, doamnă ministru, nu doar dumneavoastră aveți nevoie de încurajări, de ajutor și de oameni buni, profesioniști cu care să lucrați, ci întregul guvern, fiindcă pachetul de legi va trebui să ajungă cât se poate de repede în guvern. Guvernul, care prin vocea Prim-ministrului Nicolae Ciucă, a declarat de la început că va prelua această sarcină și va lucra la acest pachet în așa fel încât să fie prezentat Parlamentului un pachet coerent, modern, închegat, care realmente pune bazele unui sistem de educație pentru secolul XXI în România.
Vă mulțumesc tuturor! Vă doresc mult succes!”, a transmis Klaus Iohannis.

Ligia Deca s-a născut la 22 decembrie 1982. În perioada 2015-2019 a fost consilier de stat în cadrul Administrației Prezidențiale. În decembrie 2019, a fost numită consilier prezidențial pe probleme de educație. Potrivit site-ului Președinției, Ligia Deca este doctor în științe politice, cu un doctorat luat la Universitatea din Luxemburg și absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College. În perioada 2010-2012 a coordonat Secretariatul Procesului Bologna. Anterior, a fost expert în domeniul politicilor publice în cadrul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării și cadru didactic asociat la Universitatea de Vest Timișoara (2014-2015) și SNSPA (2019-2021).
În perioada 2017-2020, a fost membru al Board-ului Executiv al Comisiei Fulbright în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *