Lugano – un oraș elvețian cu spirit italian

Lifestyle Travel

Orașul elvețian, Lugano se află la câțiva kilometri de granița cu Italia (la doar 80 de kilometri de Milano) și este situat într-o poziție magnifică, pe un mal al lacului cu același nume (numit cândva Lago Ceresio), un lac de origine glaciară înconjurat de munți frumoși precum Monte San Salvatore sau Monte Bré.

Acest frumos oraș din Cantonul Ticino este o destinație foarte populară, mai ales pentru italieni, deoarece Lugano este cel mai mare oraș din afara granițelor unde se vorbește limba italiană, iar arhitectura, bucătăria și cultura sunt strâns legate de cea a Italiei.

Centrul său istoric plin de palate și muzee, hoteluri și restaurante de lux, străzi comerciale frecventate de nume mari, peisaje naturale minunate și un program încărcat de evenimente culturale îl fac o destinație perfectă pentru aproape toată lumea.

Pritre cele mai interesante atracții din Lugano se numără:
Piazza della Riforma și centrul istoric – piața este locul unde se întâlnesc turiștii și localnicii pentru a participa la evenimente (precum Estival Jazz și Festivalul Blues to Bop), pentru a asculta muzică live sau pentru a socializa.
Centrul păstrează clădiri religioase semnificative, cum ar fi Catedrala San Lorenzo, Biserica San Rocco și Biserica Evanghelică. Străzile principale ale centrului duc către aceată piață, în care se găsesc numeroase cluburi unde puteți asista la mici concerte de muzică live. În Piață se află clădirea Primăriei, construită la mijlocul secolului al XIX-lea în stil neoclasic. Importanța clădirii este subliniată de cele cinci statui de la intrare înfățișând arhitecți și scriitori;

Catedrala San Lorenzo (principalul lăcaș de cult catolic din Lugano) – la doar 5 minute de mers pe jos, din piață (pe Via della Cattedrale) se află Catedrala San Lorenzo, construită în secolul al XI-lea. Din 1971 este Sediul Episcopal din Lugano.
De-a lungul anilor a fost supusă unor restaurări continue care au fost finalizate în 2017. Construită în secolul al XI-lea în stil romanic, a fost apoi reconstruită și mărită între 1400 și 1500 cu elemente în stil gotic-renascentist și baroc (evidențiate mai ales pe fațadă) ;

Biserica San Carlo și Biserica Santa Maria degli Angioli – Biserica San Carlo datează din 1640 și găzduiește o orgă construită de Gaspare Mascioni, un altar din marmură policromă de Giovanni Battista Adami și câteva picturi din secolul al XVIII-lea. Nu departe se află Biserica Santa Maria degli Angioli, unul dintre cele mai importante locuri artistice și religioase din Lugano. Aici se află cea mai faimoasă frescă renascentistă din Elveția – “Patima și Răstignirea” de Bernardo Luini (pictor italian, discipol al lui Leonardo da Vinci);

Via Nassa și Via Pessina – strada Nassa este caracterizată de arcade elegante și se desfasoară paralel cu malul lacului, aici veti gasi magazinele marilor branduri internaționale si alte buticuri elegante, precum și bijuterii.
Strada Pessina este o altă stradă centrală foarte îndrăgită de turiști și de locuitorii din Lugano, în special pentru achizițiile gastronomice și aperitive. Aici se află Grand Café Al Porto – un bar istoric de patiserie deschis din anul 1803;

Cazinoul Lugano – este situat chiar în centru, într-o poziție frumoasă, cu vedere la lac, foarte aproape de Parcul Ciani. De peste o sută de ani, cazinoul Lugano a distrat oaspeții cu o gamă largă de jocuri și servicii. Cazinoul găzduiește și un restaurant bun (unde se poate mânca până seara târziu), precum și săli pentru discoteci și diverse evenimente;
LAC – centrul cultural al orașului ( „LAC” înseamnă Lugano Arte e Cultura) a fost construit și inaugurat în septembrie 2015 și găzduiește Muzeul de Artă Contemporană al Elveției Italiene. Complexul a fost proiectat de arhitectul din Ticino Ivano Gianola. Aici sunt organizate periodic expoziții și evenimente dedicate copiilor;

Parcul Civic Vila Ciani – este plămânul verde al orașului. Cu cei 63.000 de metri pătrați, parcul se bucură de o priveliște splendidă asupra Lacului Lugano. Aici vă puteți plimba pe potecile sale de pe malul lacului, printre pajiști verzi și flori colorate, prin peluzele sale și grădinile englezești împodobite cu fântâni și statui, sau vă puteți relaxa sau la umbra copacilor seculari. Acest parc a fost construit la sfârșitul secolului al XIX-lea de către frații Ciani și a devenit proprietatea municipiului la începutul anilor 1900.

Pe lângă plimbare, există și posibilitatea de a vizita clădiri importante care găzduiesc instituții prestigioase ale orașului, cum ar fi: Villa Ciani, Palazzo dei Congressi, Biblioteca Cantonală sau Muzeul Cntonal de Istorie Naturală;
Lido din Lugano –(plaja elveţienilor) – este deschisă în fiecare zi, din mai până în septembrie, este locul ideal pentru a face plajă, relaxare sau sport. Infrastructura acestei atracții turistice a fost construită de arhitectul Americo Marazzo în 1928 și încă mai păstrează elemente din acea vreme. În Lido există o plajă de 2000 de metri pătrați, o piscină olimpică, piscine pentru copii și chiar o piscină pentru scufundări cu trambulină, un teren de volei pe plajă, un teren de fotbal,un loc de joaca pentru copii și restaurante, unde în timpul verii, muzica live și evenimente culturale însuflețesc serile;

Lacul Lugano – cunoscut și sub numele de Ceresio a fost un loc de refugiu și meditație pentru artiști. Puteți face o croazieră pe lac pentru a vă bucura din plin de farmecul acestuia și de peisajele înconjurătoare.
De asemenea, și împrejurimile orașului Lugano vă pot surprinde foarte plăcut. Dacă vă plac punctele panoramice, nu puteți rata o excursie la Muntele San Salvatore, de la înălțimea căruia (319 metri) puteți vedea de sus orașul Lugano, lacul și munții din jur. Pentru a urca, pueți merge pe poteci bine marcate (ajungând în vârf în aproximativ o oră și jumătate) sau puteți folosi funicularul panoramic care circulă de dimineața până seara (doar din martie până în noiembrie), cu curse la fiecare 30 de minute. Odată ajunși în vârf, pe lângă panorama incredibilă, nu ratați o vizită la Muzeul dedicat Muntelui.

Tot în afara orașului Lugano, mai precis în Caslano puteți vizita Muzeul Ciocolatei Alprose. După cum bine știm, ciocolata elvețiană este renumită în întreaga lume și, prin urmare, o vizită la acest muzeu nu poate fi ratată. Muzeul Ciocolatei Alprose spune povestea și originea ciocolatei elvețiene. În interiorul muzeului, vizitatorii pot observa diferitele etape ale prelucrării ciocolatei până la tabularea și ambalarea acesteia. Itinerariul se încheie cu o degustare în magazinul „Nostalgia”.
În ceea ce privește gastronomia, aromele Lugano sunt rezultatul uniunii dintre bucătăria elvețiană și cea italiană. Lugano este cunoscut și pentru calitatea înaltă a materiilor prime, pentru brânzeturile foarte gustoase inclusiv brânzeturi de pășune de munte, brânzeturi grase, semigrase, semi-tari și de tip büscion. De mare valoare sunt brânzeturile de capră, Zincarlinul și diversele brânzeturi aromate cu piper.

De asemenea, carnea si mezelurile sunt protagonistii absoluți ai bucatariei locale – încercati diversele mezelurile de (porc, cerb, cal și mistret), dar si carnea uscată, bacon, luganiga (un carnat îngust și alungit), servit la grătar sau în interiorul unui sandvici sau lângă o garnitură de cartofi prăjiți.
Alplermagronen este unul dintre felurile tipice ce conține: paste, ceapă, brânză, smântână și cartofi. Castanele sunt și ele consumate în multe moduri diferite, de la făină la pâine, de la paste la bere. Vermicelles sunt un desert cu un aspect deosebit, ca o farfurie de spaghete, la baza căruia se află piureul de castane. Acest desert se serveste cu frișcă sau bezele. Mierea este încă produsă în multe zone, iar mai ales cea de castan, salcâm și tei este deosebit de apreciată de consumatori, care pot descoperi astfel numeroasele nuanțe de aromă.

Cât privește cazarea, Lugano oferă o gamă largă de hoteluri. Cea mai bună zonă pentru cazare este Lugano Centro, sau centrul istoric – cel mai fascinant cartier. Aici se concentrează și viața de noapte din oraș. Pentru cei care călătoresc cu familia, indicat ar fi să alegeți un hotel de pe malul lacului, care se dezvoltă și în cartierul Loreto din apropiere. Cei care caută liniștea, minunata zonă Lugano-Paradiso, la poalele Monte San Salvatore, este un cartier liniștit, înconjurat de verdeață, cu prețuri chiar puțin mai mici decât în centrul istoric.
Aeroportul Lugano este un aeroport regional situat la 4 km vest de oraș și este deservit în mod regulat de zboruri în interiorul Elveției și în străinătate (în special către Italia).

Pentru a vă deplasa prin oraș vă puteți plimba cu ușurință pe jos. Centrul orașului este mic și se poate traversa totul în mai puțin de 45 de minute. De semenea, Lugano dispune de o rețea eficientă de transport public. Alternativ, puteți utiliza bike sharing, ceea ce face din acest oraș un loc ideal pentru cei care iubesc bicicletele, deoarece există aproximativ 13 piste de biciclete.

Lugano se bucură de o climă temperată, cu ierni reci și veri calde. Iarna temperaturile scad rar sub zero și ninge foarte puțin. Vara este caldă și uscată, cu temperaturi care pot depăși 30-32°. Cele mai ploioase luni sunt în mod normal aprilie, mai și noiembrie .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *