Silvio Berlusconi a încetat din viață  la vârsta de 86 de ani

Actualitate

Liderul Forza Italia, Silvio Berlusconi a murit, luni, 12 iunie la spitalul San Raffaele din Milano, unde a fost internat de mai multe ori în ultima perioadă. Fostul premier italian avea 86 de ani și suferea de leucemie.
Funeraliile de stat, vor avea loc miercuri și vor fi oficiate la Domul din Milano, la orele 15.00 . La funeralii va fi prezent și preşedintele Italiei, Sergio Mattarella.

Berlusconi a fost premier al Italiei de trei ori între anii: 1994-1995, 2001-2006 și 2008-2011, iar în prezent era senator şi preşedinte al partidului său de dreapta Forza Italia – un partener minor al guvernului de coaliţie condus de actuala şefă de extremă dreapta a guvernului, Giorgia Meloni.

Pe lângă politică, Berlusconi a cochetat și cu fotbalul – a fost președinte și patron la clubul de fotbal AC Milan timp de 30, de ani (1987-2017), perioadă în care AC Milan a câştigat 29 de trofee: de 7 ori titlul de campioană în Serie A, de 5 ori Liga Campionilor şi de trei ori Mondialul Cluburilor (sau Cupa Intercontinentală). În 2017 a vândut clubul de fotbal unor investitori chinezi pentru suma de 740 de milioane de euro. Din 2018 a trecut la clubul Monza, echipă la care a contribuit financiar până în momentul decesului.

De asemenea, Berlusconi este și fondatorul trustului de televiziune Mediaset.
Silvio Berlusconi este unul dintre cei mai bogaţi oameni din Italia, cu o avere estimată (înainte de pandemie) la 6,4 miliarde de dolari -de către revista americană Forbes. Copiii săi – Marina, Barbara, Pier Silvio, Eleonora şi Luigi – participă cu toţii la conducerea afacerilor sale.

Vestea morții lui Silvio Berlusconi a stârnit numeroase reacții în presa din italiană. Printre primii care au reacționat a fost Politicianul Matteo Renzi, lider al partidului Italia Viva, care a transmis un mesaj pe Twitter:
„Silvio Berlusconi a făcut istorie în această țară. Mulți l-au iubit, mulți l-au urât: toată lumea trebuie să recunoască astăzi că impactul său asupra vieții politice, dar și economice, sportive și de televiziune a fost fără precedent.

Astăzi, Italia plânge împreună cu familia, cei dragi, companiile și toți cei care l-au iubit. Pentru toți aceștia, vă transmit cea mai sinceră și afectuasă îmbrățișare. În aceste ore port cu mine amintirile întâlnirilor noastre, numeroasele consilii, înțelegerile noastre, ciocnirile noastre. Dar mai ales mă gândesc la un telefon în care Silvio, nu președintele, m-a făcut să vărs o lacrimă când vorbeam despre mama. Nu va fi dor de tine, președinte. Fie ca țărâna să-ți fie ușoară”, a scris Matteo Renzi, pe Twitter.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *