Madagascar

Madagascar – o insulă fascinantă

Actualitate Lifestyle

Vacanța în Madagascar este poate una dintre cele mai frumoase vacanțe la care puteți visa: paradisuri tropicale, plaje cu nisip alb, apusuri de soare uimitoare, peisaje naturale cât vezi cu ochii, animale de tot felul, pe scurt, un colț de rai pe pământ.

Madagascar este o țară insulară aflată în Oceanul Indian, în partea estică a coastei Africii, în emisfera sudică. În prezent teritoriul este locuit de 18 comunități etnice de origine africană, asiatică, și arabă.

Limbile oficiale vorbite sunt malgasa și franceza. Madagascar vă va cuceri imediat cu plajele sale înconjurate de un verde intens, cu natura sălbatică și necontaminată, foșnetul frunzelor, aerul parfumat, aromele autentice și culorile intense. De preferat este să mergeți în Madagascar în perioada secetoasă din mai până în octombrie, deoarece din noiembrie până în aprilie veți găsi sezonul ploios.

Madagascar, a patra insulă de pe glob ca mărime este o combinație potrivită pentru experiențe în natura sălbatică și viața pe plajă: de la parcuri naționale până la coaste și insule, întreaga țară este un cufăr plin de comori ce așteaptă să fie descoperite.

Odată ce ați ajuns pe cea mai mare insulă a continentului african, veți avea parte de o experiență de neuitat. Itinerarul dvs. în Nordul insulei va porni de la Nosy Be sau din capitala Antananarivo, situată în centrul insulei, într-o zonă stâncoasă. Orașul se dezvoltă în jurul lacului Anosy, cunoscut pentru forma sa, ca o inimă, și copacii Jacaranda care îl înconjoară.

Antananarivo este plin de palate care atestă istoria sa, Palatul Rova fiind printre cele mai interesante. Dar nu vă opriți la acesta și mergeți pe Avenue de L’Independance, pentru a admira Piața Analakely , Palatul Primului Ministrului, Palatul Reginei, Catedrala Romano – Catolică, Parcul Botanic și Grădina Zoologică Tsimbazaza, Muzeul Piraților, Parcul Tsarasaotra, înainte de a pleca în alte zone, pentru a descoperi această țară magică din Africa.

Turul în Nordul Madagascarului include o altă oprire obligatorie pe care nu o puteți rata, după capitală – Nosy Be, o insulă din Oceanul Indian în largul coastei de nord-vest. Merită vizitată pentru plajele sale, dar și pentru rezervațiile naturale bogate în faună, inclusiv rezervația naturală Lokobe și Parcul Lemuria unde veți vedea celebri lemurieni din Madagascar. Climatul este însorit tot timpul anului iar iubitorii de activitati acvatice pot practica înot, diving sau snorkeling.

Pentru cei pasionaţi de frumuseţea lumii submarine există numeroase centre de scuba diving pe coasta de sud-vest, dar şi pe insulele Sainte-Marie şi Nosy Be, pentru a explora cel de-al doilea cel mai divers recif de corali din lume.

Un alt loc de interes este Antsiranana, cunoscută și sub numele de Diego Suarez, un oraș port din nordul Madagascarului, cu vedere la golful cu același nume, caracterizat prin arhitectura colonială franceză, o plajă lungă cu nisip și insule mici în largul coastei. Aici veți vedea mai multe lacuri, cascade şi grote. Peisajul este completat de o floră şi o faună variată care cuprinde nenumărate specii de orhidee. Vizitați Parcul Național Montagne d’Ambre renumit pentru lacurile vulcanice și biodiversitatea bogată.

Dacă doriți să vă concentrați asupra frumuseților din Estul Madagascarului, puteți porni din capitala Antananarivo spre Andasibe pentru a vizita Parcul Național Andasibe-Mantadia, habitat cu 11 specii de lemurieni și diverse specii de lilieci, păsări și reptile.
De aici puteți continua spre Canalul Panganales, un canal lagunar înconjurat de o pădure tropicală care se întinde pe 645 de kilometri.

Însoțiti de ghizi locali, îl puteți explora la bordul unui pirogue tradițional ca să admirați vegetația luxuriantă din împrejurimi.
Un mod minunat de a încheia turul din estul Madagascarului este de a rămâne lângă mare pe o altă insulă superbă, Sainte Marie, numită și Nosy Boraha, care se află în apropierea coastei de est și cuprinde numeroase golfuri și ape extrem de limpezi. Aici puteți descoperi câteva epave a unor vase ale piraților. Insula adăposteşte rezervaţii şi parcuri naţionale printre care: Parcul Naţional Marojejy, Masoala şi Anjanaharibe.

Turul prin sudul Madagascarului poate începe tot de la Antananarivo, de unde puteți pleca în călătoia spre Parcul Național Ranomofana, situat în partea de sud-est a Madagascarului, lângă satul Ranomafana, care se întinde pe 41 000 hectare de pădure exotică. Aici se găsesc două specii rare de lemurieni: „marele lemurian de bambus” si „lemurianul de bambus auriu”. Numele parcului Ranomafana înseamnă „apa caldă”, de la izvoarele sale termale.

Următoarea destinație este Parcul Național Isalo, un paradis plin de piscine naturale, canioane și desigur animale sălbatice. Acesta este situat la aproximativ 226 km sud-vest de Fianarantsoa și găzduiește 55 de specii de păsări și trei de lemurieni.Puteți încheia turul cu un sejur pe litoral, de exemplu pe plajele din stațiunea Ifaty.

Gastronomia malgașă este bazată în principal pe orez și carne de pui sau zebu (bovină) gătită cu diverse sosuri – „romazava zebù” sau „henakisoa sy ravitoto” o specialitate culinară malgașă din carne de porc. În cele mai bune restaurante, bucătăria franceză este bine armonizată cu calitatea produselor locale. Pâinea numită rice cake este facută tot din orez. De asemenea, se găsesc foarte multe feluri de pește și fructe de mare. Pe plajele din Nord, unde vin mulți turiști italieni, găsiți pizza și paste. Ca și băuturi se servesc principalele mărci de vinuri ale Africii de Sud și berea – Three Horses.

Pe lângă pașaportul valabil timp de 6 luni, pentru a vizita Insula Madagascar este necesară o viză, care se emite de îndată ce ajungeți la intrarea în țară, pe aeroport , contra cost, sau de la Consulatul Madagascarului din București.

Există trei opțiuni de viză: pentru 30 de zile, 60 de zile sau 90 de zile. Viza se poate plăti în ariari malgasi(moneda locală), euro sau dolari americani. Pentru 30 de zile, cu o singură intrare costă 30 de euro de persoană.

Republica Madagascar are două aeroporturi: în Antananarivo și Nosy Be. Nu există cursă directă din România până în Madagascar. Printre companiile care au zboruri în Madagascar sunt Air France sau Turkish Airlines(cu escală la Instambul). Pentru a ajunge în capitala Antananarivo, sunt recomandate zborurile cu escală la Paris. Compania Neos Air oferă zboruri directe de la Roma și Milano la Nosy Be. Zborurile cu escală durează aproximativ 14 ore.

Madagascarul nu stă bine la infrastructură, în general, sunt puține șosele asfaltate, iar în afara șoselelor principale traficul este aproape inexistent. Microbuzele antice (numite taxi-brousse) străbat principalele șosele ale țării. Puteţi călători în jurul insulei folosind trenurile, însă nu sunt foarte eficiente deoarece nu sunt întreținute corespunzător și merg destul de lent, sau puteți închiria o mașină, (recomandabil de teren).

Pentru cazare puteţi opta pentru un hoteluri, case de oaspeţi, pensiuni sau puteţi închiria o vilă lângă plajă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *