Malaezia interzice cargourilor israeliene să acosteze în porturile sale – răspuns la operaţiunile militare din Fâşia Gaza

Externe

Malaezia a interzis miercuri cargourilor israeliene să acosteze în porturile ţării, ca răspuns la operaţiunile militare ale Israelului în Fâşia Gaza, operaţiuni care ‘ignoră principiile umanitare fundamentale’, potrivit Kuala Lumpur, informează AFP.

Navelor cu destinaţia Israel le va fi fi de asemenea interzis să încarce mărfuri în porturile din această ţară din Asia de Sud-Est majoritar musulmană, a precizat prim-ministrul său Anwar Ibrahim, într-o declaraţie.
Compania israeliană de transport maritim ZIM, care era autorizată din 2002 în Malaezia în pofida faptului că cele două ţări nu au relaţii diplomatice, este de asemenea vizată, a adăugat premierul malaezian.

„Aceste sancţiuni sunt un răspuns la acţiunile Israelului, care ignoră principiile umanitare fundamentale şi încalcă legile internaţionale prin masacrul continuu şi violenţele la adresa palestinienilor”, a afirmat el.
Israelul a promis că va distruge Hamas, la putere în Fâşia Gaza din 2007, după atacul întreprins de mişcarea palestiniană asupra teritoriului israelian pe 7 octombrie, soldat cu 1.140 de morţi, majoritatea civili, potrivit celor mai recente date israeliene.

De asemenea, circa 250 de persoane au fost luate ostatice de Hamas în timpul acestui atac, dintre care 129 se află în continuare în Gaza, potrivit autorităţilor israeliene.
În teritoriul palestinian, 19.667 de persoane, majoritatea femei şi copii, au fost ucise de bombardamente israeliene de la începutul lui octombrie, potrivit celui mai recent bilanţ al Ministerului Sănătăţii al Hamas.

Cele două tabere par să-şi fi înmulţit semnalele în favoarea unui nou armistiţiu, după un prim astfel de armistiţiu care a durat o săptămână, în noiembrie. Acesta a permis un schimb între ostatici luaţi de Hamas şi prizonieri palestinieni deţinuţi de Israel, precum şi transportarea unor cantităţi mai mari de ajutor umanitar în Fâşia Gaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *