Ucrainenii se pregătesc să sărbătorească primul lor Crăciun după un nou calendar

Externe

Ucrainenii se pregătesc să sărbătorească primul lor Crăciun după un nou calendar, un alt pas spre ștergerea tuturor urmelor influenței rusești, în timp ce armata lor se opune unei invazii a Kremlinului, potrivit Reuters.

Majoritatea ucrainenilor sunt creștini ortodocși, iar principala biserică a țării a fost de acord în acest an să renunțe la calendarul tradițional iulian, care este folosit în Rusia și care sărbătorește Crăciunul pe 7 ianuarie.
Atacul Moscovei din februarie 2022 a mobilizat națiunea în apărare și i-a determinat pe mulți ucraineni să respingă limba și cultura rusă, printre alte legături istorice cu fostul conducător al Kievului.„Tot ceea ce era legat de Rusia și tot ceea ce făcea Rusia la fel ca noi a provocat dezgust în rândul oamenilor”, a declarat Mykhailo Omelian, un preot ortodox din Kiev.

De asemenea, Ucraina și-a manifestat interesul de a adera la Uniunea Europeană, iar mulți dintre cei de acolo văd aderarea ca pe o afirmare crucială a ceea ce ei cred că este locul istoric al țării lor în Europa.
„Se pare că ucrainenii obișnuiau să sărbătorească Crăciunul pe 25 decembrie, la fel ca restul europenilor”, a declarat Tetiana, o credincioasă în vârstă de 25 de ani, care a spus că va sărbători pentru prima dată pe 25 decembrie.
În apropierea liniei de front a invaziei rusești, care se apropie de doi ani și nu dă semne de diminuare, soldații se pregătesc, de asemenea, să facă trecerea la 25 decembrie.

„La fel cum era înainte ca 7 ianuarie să ne fie impus”, a declarat Bohdan, un militar staționat în estul Ucrainei.
Într-o duminică dimineață, trupele ucrainene s-au înghesuit într-o mică biserică improvizată pentru o liturghie, cântând imnuri în timp ce tămâia plutea în aer.

Într-o altă biserică de pe linia frontului, Mikolai, un capelan din Brigada 95 de Asalt Aerian din Ucraina, a declarat că se aștepta ca trupele să aibă un moral mai ridicat în timp ce sărbătoresc.

„În principiu, înțelegem că inamicul este ateu, așa că aceasta este doar o altă zi de război”, a spus el.
Autoritățile ucrainene au intensificat, de asemenea, o campanie de redenumire a străzilor și așezărilor, precum și de îndepărtare a statuilor și monumentelor legate de trecutul țarist și sovietic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *