Marea Britanie – Şeful Statului Major face apel la formarea unei “armate a cetăţenilor”

Externe

Şeful Statului Major al armatei britanice, generalul Patrick Sanders, a făcut apel la „antrenarea şi echiparea unei armate a cetăţenilor” în faţa riscurilor de conflict, citând ca exemplu măsurile luate de o serie de ţări europene pentru a se consolida în faţa „ameninţării ruse”, transmite France Presse.

„Trebuie să fim capabili să luptăm şi să câştigăm într-un mod credibil războaie pe uscat” şi nu doar în aer sau pe mare, a afirmat – într-un discurs la Londra – generalul britanic, care critică de mult timp reducerile de efective operate în armată britanică.

„Avem nevoie de o armată organizată, care să-şi îngroaşe rapid rândurile”, a insistat el, subliniind, pe lângă trupele profesioniste, necesitatea de „a pregăti şi echipa o armată de cetăţeni care trebuie să urmeze”.
Generalul Patrick Sanders consideră că este „esenţial şi nu doar de dorit” să fie luate „măsuri pregătitoare în vederea plasării societăţilor noastre pe picior de război dacă va fi nevoie”.

„Aceasta este o acţiune care trebuie să mobilizeze întreaga naţiune”, a subliniat el. „Ucraina ilustrează faptul că armatele regulate încep războaiele, dar armatele de cetăţeni le câştigă”, a declarat generalul britanic.
Aceste comentarii vin în contextul în care în curând se vor împlini 2 ani de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, ceea ce a determinat ţările europene să se întrebe dacă sunt pregătite pentru un posibil conflict de amploare.

Patrick Sanders a dat exemplul ţărilor din Europa de Est şi de Nord, „care resimt mai puternic apropierea ameninţării ruse, acţionează deja cu prudenţă şi pun bazele unei mobilizări naţionale”.
Marea Britanie s-a angajat să îşi majoreze cheltuielile militare la 2,5% din PIB, peste nivelul de 2% stabilit pentru membrii NATO.
Ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, a subliniat la jumătatea lunii ianuarie că NATO se confruntă în prezent cu provocări „mai mari ca niciodată” din partea Rusiei, Chinei, Iranului şi Coreei de Nord, avertizând că adversarii Alianţei „sunt mai conectaţi între ei” ca oricând.

Aproximativ 90.000 de soldaţi NATO încep săptămâna aceasta, pentru câteva luni, cel mai important exerciţiu militar organizat de Alianţa Nord-Atlantică de la Războiul Rece.
Potrivit AFP, aceste manevre, care se vor întinde pe parcursul mai multor luni de la Atlantic până la Flancul estic al NATO, vor avea la bază un scenariu de conflict împotriva unui „adversar de dimensiuni comparabile”, conform terminologiei Alianţei, care se referă la Rusia fără să o numească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *