Zelenski cere o anchetă internaţională în cazul avionului rusesc prăbușit – care transporta prizonieri ucraineni

Externe

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut miercuri seară o anchetă internaţională în cazul avionului rusesc prăbușit care, potrivit Moscovei, transporta 65 de prizonieri ucraineni în drum spre un schimb de prizonieri, relatează AFP.

„Este evident că ruşii se joacă cu vieţile prizonierilor ucraineni, cu sentimentele părinţilor lor şi cu emoţiile societăţii noastre”, a spus el în discursul său zilnic, fără a confirma sau infirma dacă victimele erau prizonieri ucraineni.

Autorităţile ruse afirmă că 74 de persoane, dintre care 65 de prizonieri de război ucraineni, au murit după ce avionul militar în care se aflau a fost doborât miercuri în regiunea Belgorod, în apropiere de graniţa cu Ucraina.
„Trebuie să stabilim toate faptele în mod clar şi pe cât posibil, în condiţiile în care avionul a fost doborât pe teritoriul Rusiei, ceea ce este în afara controlului nostru”, a adăugat preşedintele Zelenski într-un clip video publicat miercuri seara pe reţelele de socializare.

Moscova a dat vina pe Ucraina, calificând distrugerea aeronavei drept un „act terorist”.
Armata ucraineană a confirmat că era planificat un schimb de prizonieri pentru miercuri şi a declarat că Rusia are responsabilitatea de a proteja prizonierii de război ucraineni aflaţi în custodia sa. Ea a asigurat că va continua să vizeze instalaţiile şi avioanele militare ruseşti din regiunea Belgorod.

Kievul nu a confirmat dacă în prăbuşirea avionului au fost ucişi prizonieri de război ucraineni şi nici dacă avionul a fost doborât de arme ucrainene.
Preşedintele Zelenski a adăugat că a însărcinat mai multe agenţii de stat să încerce să investigheze accidentul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *