Marea Britanie va adăuga grupul paramilitar rus Wagner pe lista sa a organizaţiilor teroriste

Externe

Marea Britanie va adăuga grupul paramilitar rus Wagner pe lista sa a organizaţiilor teroriste, a afirmat marţi jurnalul Daily Mail, citându-l pe ministrul de Interne Suella Braverman, relatează AFP.
„Wagner este o organizaţie violentă şi distructivă care a acţionat ca un instrument militar de peste mări pentru Rusia lui Vladimir Putin”, a declarat Suella Braverman, potrivit cotidianului britanic.

„În timp ce regimul lui Putin decide ce să facă cu monstrul pe care l-a creat, activităţile destabilizatoare persistente ale grupului Wagner continuă doar să servească obiectivelor politice ale Kremlinului”, a adăugat ea.
Ministrul britanic de Interne are puterea de a „proscrie” o organizaţie pe care o consideră implicată în acte de terorism. Această „proscriere”, care se aplică deja în special grupării Stat Islamic şi organizaţiei jihadiste Al Qaeda, transformă în infracţiune penală sprijinirea organizaţiei în cauză.

Grupul „Wagner a fost implicat în jafuri, tortură şi crime barbare”, a continuat Suella Braverman în Daily Mail. „De aceea, proscriem această organizaţie teroristă şi continuăm să ajutăm pe cât posibil Ucraina în lupta ei împotriva Rusiei”, a adăugat ministrul, potrivit căruia Wagner este, de asemenea, „o ameninţare la adresa securităţii globale”.
Aceste măsuri pentru a include grupul Wagner printre organizaţiile teroriste vor fi prezentate miercuri Parlamentului, relatează presa britanică.

Asta va însemna că toate activele ce aparţin grupului vor intra în categoria „proprietate teroristă” şi vor putea fi puse sub sechestru. În plus, prin această măsură, cei care aparţin grupului, îl promovează sau poartă logo-ul său, vor fi arestaţi şi cercetaţi penal. Mercenarii grupului Wagner au jucat un rol important în invazia rusească pe teritoriul Ucrainei şi în operaţiunile armatei ruse în Siria, Libia, Mali sau Republica Centrală Africană.

În iulie, Londra a anunţat deja sancţiuni împotriva a 13 persoane şi organizaţii legate de Wagner în Africa, acuzându-le de crime de război.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *