MEAT și Ambasada Braziliei în România – parteneriat pentru organizarea primului Forum de Afaceri bilateral

Social

Ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Ștefan-Radu Oprea, a primit luni, 18 martie a.c., vizita ambasadorului Republicii Federative a Braziliei în România, E.S. Ricardo Guerra de Araújo. Întrevederea a pus bazele unui parteneriat bilateral, în scopul coordonării eforturilor de organizare a primului Forum de Afaceri România-Brazilia, la București.

Brazilia este principalul partener comercial al României în America Latină, a precizat ministrul Ștefan-Radu Oprea. Astfel, considerând potențialul existent la nivelul relațiilor bilaterale, în special în domeniul economic, primul Forum de Afaceri România-Brazilia ar putea contribui semnificativ la impulsionarea schimburilor comerciale, facilitând inclusiv realizarea de investiții reciproce.

Pentru a asigura succesul evenimentului, E.S. Ricardo Guerra de Araújo a identificat domeniile prioritare care pot fi abordate în marja acestuia: industria auto, agricultura, sectorul IT și mineritul, precum și domeniul petrolului și gazelor naturale. Demnitarul român a salutat această viziune, menționând istoria bogată a țării noastre în industria petrolieră – România având prima rafinărie din lume –, precum și existența unei universități dedicate acestui sector, Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești.

România exportă către Brazilia o serie de produse cu valoare adăugată ridicată, printre care se numără vehicule, scule de precizie, aeronave și echipamente – a evidențiat ministrul Ștefan-Radu Oprea. Însă, conform acestuia, este în continuare necesară încurajarea antreprenorilor locali de a explora noi piețe și oportunități, ținând cont de ponderea semnificativă (70%) a exporturilor care merg către piața unică a UE.

La finalul discuțiilor, cele două părți au agreat asupra consolidării cooperării bilaterale, în special prin stimularea companiilor românești pentru a fi prezente la primul Forum de Afaceri România-Brazilia, fiind luată în considerare și desfășurarea unei noi sesiuni a Comisiei Mixte Economice dintre cele două țări. Nu în ultimul rând, atât ministrul Ștefan-Radu Oprea, cât și E.S. Ricardo Guerra de Araújo au evidențiat ca punte comună de colaborare eforturile de aderare la OCDE, întreprinse de România și Brazilia.

Informații de background:
Prin Decretul 8.685, Brazilia a promulgat Acordul de cooperare economică, științifică și tehnologică dintre Romania și Republica Federativă a Braziliei, semnat la Rio de Janeiro la 28.05.2010 și ratificat de partea româna în luna octombrie a anului 2011. Durata valabilității Acordului este de 5 ani, cu prelungire automată pentru perioade de câte 5 ani.
Comunicat de presă – Ministerul Economiei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *