Jens Stoltenberg

Membrii NATO – Acord pentru prelungirea cu încă un an a mandatului lui Jens Stoltenberg

Actualitate

Membrii NATO s-au pus de acord asupra prelungirii cu încă un an a mandatului lui Jens Stoltenberg în funcţia de secretar general al alianţei, iar decizia va fi validată săptămâna viitoare, au anunţat joi pentru AFP mai mulţi diplomaţi.

„Toată lumea este de acord. Rămânerea (lui Jens Stoltenberg în funcţie) va fi validată oficial şi anunţată săptămâna viitoare”, a declarat un diplomat al NATO, citat de agenţia de presă franceză fără a fi nominalizat.
O reuniune a ambasadorilor ţărilor membre urmează să valideze acordul, a fost precizat.

Ambasadoarea americană pe lângă NATO, Julianne Smith, nu a confirmat existenţa unui acord, însă a declarat cu toate acestea pentru jurnalişti că un anunţ cu privire la postul de secretar general va fi făcut probabil „în următoarele zile”.
„O eventuală prelungire a mandatului lui Jens Stoltenberg este o opţiune pe care aliaţii o iau în calcul”, a precizat ea.

Jens Stoltenberg a avut în ultimele săptămâni întrevederi cu majoritatea liderilor ţărilor din alianţă, pentru a pregăti summitul NATO din 11 şi 12 iulie de la Vilnius, capitala Lituaniei.
Stoltenberg a discutat miercuri cu preşedintele francez Emmanuel Macron. De asemenea, a participat joi la un summit al liderilor ţărilor din UE, dintre care 22 sunt membre ale NATO. Aliaţii i-au căutat un succesor, însă nu au reuşit să ajungă la o înţelegere asupra candidaţilor propuşi, au explicat mai mulţi diplomaţi.

Numit la 1 octombrie 2014 pentru un mandat de 4 ani, norvegianul Jens Stoltenberg a efectuat două mandate complete. Şederea sa în funcţie a fost deja prelungită cu un an în 2022 după declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *