SUA vinde Taiwanului material militar de 440 milioane de dolari

Externe

Statele Unite au anunţat joi vânzarea de muniţie şi piese de schimb către Taiwan în valoare de 440 de milioane de dolari, ca parte a sprijinului lor pentru această insulă autonomă revendicată de China, potrivit France Presse.
Această vânzare de armament de dimensiuni modeste nu lărgeşte spectrul de arme americane livrate Taiwanului, dar are loc într-un moment în care Washingtonul şi Beijingul încearcă să-şi stabilizeze relaţiile furtunoase.

Într-o notificare către Congres, Departamentul de Stat al SUA a anunţat vânzarea către Taiwan de muniţie pentru tunuri de calibrul 30 mm, în valoare de 332,2 milioane de dolari, şi de piese de schimb pentru armament şi vehicule militare, în valoare de 108 milioane.

Vânzările vor ajuta Taiwanul „să menţină o capacitate defensivă credibilă”, dar „nu vor modifica echilibrul militar de bază din regiune”, a explicat Departamentul de Stat.
Congresul SUA are dreptul de a refuza această vânzare de arme, dar o astfel de eventualitate este foarte puţin probabilă, în contextul în care majoritatea aleşilor americani fac presiuni ca SUA să-şi sporească sprijinul militar pentru Taiwan în faţa Chinei, notează AFP.

Statele Unite vând de mult timp arme Taiwanului, recunoscând diplomatic doar China, care consideră insula parte a teritoriului său şi nu exclude să o ia înapoi într-o zi, cu forţa dacă este necesar.
Secretarul de stat american Antony Blinken a efectuat o vizită rară la Beijing la mijlocul lunii iunie, în timpul căreia ambele părţi şi-au păstrat poziţia asupra Taiwanului, sperând totuşi să menţină comunicarea pentru a preveni escaladarea tensiunilor în confruntare armată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *