Mini – Casă construită la o altitudine de 3290 de metri în Valpelline

Actualitate Lifestyle

Arhitecții Roberto Dini și Stefano Girodo, cercetători  la Institutul de Architectură  Montană – Politehnic din Torino, care, în colaborare cu compania LeapFactory, au proiectat și coordonat montarea unei mini-case pe creasta Morion în Valpelline (Ao), la o altitudine de 3290 de metri. Realizarea unui  astfel de bivouac a reprezentat o provocare extraordinară de proiectare, și anume de a concepe o structură izolată capabilă să facă față temperaturilor de peste -20 ° C , vânturilor care pot ajunge la 200 km / h, ploilor  abundente și  munților de zăpadă de la sol. Șantierul a fost limitat la o perioadă scurtă de vară și a depins de condițiile meteorologice.            

                Construcția se bazeză  pe simplitate și eficiență maximă,  în ceea ce privește protecția și rezistența. Contextul de altitudine mare, caracterizat prin aspecte orografice și geologice complexe, a impus un studiu detaliat al fiecărui aspect logistic. Componentele  au fost dimensionate corespunzător ținându-se cont de transportarea și manevrarea acestora, astfel încât ansamblarea să fie executată cu ușurință la o asemenea altitudine. Acestea  sunt certificate ecologic și au fost  montate complet uscate, fără utilizarea de beton. Calitatea materialelor și a finisajelor folosite asigură durabilitatea și rezistența la utilizare, menținând confortul locuirii și limitând întreținerea ulterioară.  Structura  este din lemn și oțel. Spațiul interior este împărțit într-o zonă de noapte și o zonă de zi, cu o fereastră panoramică  spre est, cu vedere spre Becca di Luseney, asigurând o bună luminozitate, contribuind astfel și la menținerea temperaturii interne.

Spațiul dedicate zonei de zi, cuprinde: o masă cu 8 locuri, o cămară, un spațiu pentru  preparararea gustărilor, debara  pentru  rucsaci și materiale de alpinism. Zona de dormit este  alcătuită din două  platforme de lemn, pe carese găsesc saltele și pături pentru opt locuri de dormit. Construcția a fost instalată și pusă în funcțiune în data de 10 septembrie 2018.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *