nato

Miniștrii Apărării din NATO se întâlnesc la Bruxelles – pentru discuții despre Ucraina și Orientul Mijlociu

Externe

Miniştrii Apărării din NATO încep miercuri la Bruxelles o reuniune de două zile care are pe agendă continuarea sprijinului pentru Kiev, precum şi diferite provocări la adresa securităţii, inclusiv actuala izbucnire de violenţă din Orientul Mijlociu, relatează dpa.

Recenta escaladare a conflictului dintre mişcarea islamistă Hamas şi Israel, la care se adaugă incertitudinea politică de la Washington, a generat preocupări în ce priveşte ajutorul militar american vital pentru Kiev.
Miercuri după-amiaza, ministrul ucrainean al Apărării Rustem Umerov urmează să ia parte la o reuniune a aşa-numitului Consiliu NATO-Ucraina, prilej cu care este de aşteptat să le expună omologilor săi din Alianţă priorităţile Kievului.
Sesiunea va fi precedată de o reuniune a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, care reuneşte 50 de ţări din întreaga lume interesate în susţinerea Kievului în lupta sa împotriva Rusiei.

Joi, miniştrii Apărării vor discuta despre consecinţele războiului Moscovei pentru alianţa militară occidentală, cum sunt consolidarea capacităţilor militare ale NATO în statele aliate apropiate de Rusia sau de aliata acesteia Belarus.
Miniştrii urmează să abordeze de asemenea implicarea Alianţei nord-atlantice în Kosovo, unde prezenţa trupelor NATO a fost întărită după o creştere a tensiunilor între Kosovo şi Serbia, precum şi în Irak.

Este de aşteptat ca între subiectele de discuţie să figureze şi recenta avariere a unui gazoduct şi a unui cablu de comunicaţii în Marea Baltică, între Finlanda şi Estonia.
Pe de altă parte, reuniunea va readuce în atenţie conflictul care se menţine în Alianţă în legătură cu aderarea Suediei, pe care Turcia şi Ungaria nu au ratificat-o încă, în pofida promisiunilor repetate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *