Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul Afacerilor Externe – convorbire telefonică cu şeful diplomaţiei din Republica Azerbaidjan, Elmar Mammadyarov

Politica

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut astăzi, 29 iunie 2020, o convorbire telefonică cu omologul din Republica Azerbaidjan, Elmar Mammadyarov, la solicitarea acestuia, potrivit unui comunicat de presă al MAE.

Cei doi demnitari au discutat despre evoluţia pandemiei de COVID-19 în România şi Republica Azerbaidjan, despre efectele social-economice ale acesteia, precum şi despre măsurile adoptate de cele două state pentru contracararea efectelor crizei în plan sanitar, economic şi social. Ambii miniştri au reliefat importanţa solidarităţii la nivel internaţional, ca principală lecţie desprinsă din această experienţă.

În acest context, a fost abordată şi colaborarea foarte bună dintre cele două ţări în cadrul organizaţiilor internaţionale, ministrul Bogdan Aurescu informându-l pe omologul azer că România sprijină iniţiativa Republicii Azerbaidjan de a convoca o sesiune specială a Adunării Generale a ONU, în format video-conferinţă, pentru discutarea răspunsului comunităţii internaţionale la pandemia de COVID-19.

Discuţiile au vizat, de asemenea, stadiul şi perspectivele relaţiilor bilaterale, cu accent asupra impulsionării dialogului politic şi dinamizarea cooperării sectoriale, în contextul Parteneriatului Strategic dintre România şi Republica Azerbaidjan, care a aniversat 10 ani în anul 2019.

Ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat potenţialul de dezvoltare a cooperării bilaterale, pe baza relaţiilor politice excelente, pe palier economic şi comercial, transporturi şi energie. A subliniat, de asemenea, necesitatea dezvoltării conectivităţii între România şi Republica Azerbaidjan, inclusiv prin transpunerea în realitate a unor proiecte cu impact regional, cum este Ruta de transport internaţional de mărfuri Marea Neagă – Marea Caspică.

A menţionat importanţa acestui proiect comun, iniţiat şi susţinut de România şi la care participă şi Republica Azerbaidjan, precum şi Georgia şi Turkmenistan, evidenţiind obiectivul avansării discuţiilor privind încheierea Acordului interguvernamental cu privire la Rută, obiectiv împărtăşit pe deplin de ministrul azer.
De asemenea, cei doi miniştri au discutat despre susţinerea Coridorului Sudic de gaze, ministrul Bogdan Aurescu, amintind, în context, şi relevanţa proiectului regional BRUA.

Oficialul azer a împărtăşit satisfacţia pentru relaţiile bilaterale foarte bune, subliniind rolul Parteneriatului Strategic bilateral în impulsionarea dialogului politic şi a cooperării sectoriale bilaterale. A semnalat, la rândul său, oportunităţile pentru extinderea şi consolidarea cooperării româno-azere în diverse domenii de activitate, în special în plan economic, în sfera transporturilor şi cea a energiei, cu valorificarea deschiderii existente, în acest sens, de ambele părţi.

Ministrul azer de externe a reînnoit invitaţia adresată omologului român de a efectua o vizită în Azerbaidjan, ministrul Aurescu reconfirmând cu plăcere disponibilitatea sa de a vizita Baku de îndată ce condiţiile o vor permite, se arată îm comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *