Producţia industrială a scăzut în primele 11 luni din 2023

Social

Producţia industrială a scăzut în primele 11 luni din 2023 atât ca serie brută, cu 4,8%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 4,9%, comparativ cu acelaşi interval din 2022, arată datele publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Potrivit INS, rezultatele negative consemnate la finele lunii noiembrie a acestui an au apărut ca urmare a scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-9,7%) şi industriei prelucrătoare (-4,4%). Pe de altă parte, industria extractivă a crescut cu 2,6%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2023, faţă de primele 11 luni din 2022, în marja scăderii cu 4,9% a producţiei industriale s-au înregistrat diminuări la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-9,8%) şi industria prelucrătoare (-4,4%). În schimb, industria extractivă a crescut cu 2,7%.

Datele INS relevă faptul că, în luna noiembrie 2023, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 1,1%, din cauza scăderilor înregistrate de industria prelucrătoare (-2,6%) şi industria extractivă (-0,8%). Pe de altă parte, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 10,1%.

Totodată, producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică cu 0,6% faţă de luna precedentă. Industria prelucrătoare a scăzut cu 1%, în timp ce producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au crescut cu 2,2%, respectiv cu 0,7%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 4,7%, ca urmare a scăderilor înregistrate de cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (-5,3%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-1,9%) şi industria extractivă (-1,8%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică cu 4,4%, ca efect al scăderilor industriei prelucrătoare (-5%), producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-2%) şi industriei extractive (-1,8%).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *