Cătălin Predoiu

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu – mesaj cu prilejul Zilei Instituţiei Prefectului

Social

Ziua de 2 aprilie este, în fiecare an, un bun prilej pentru noi toţi de a aduce în prim-plan importanţa unei instituţii cheie a administraţiei publice din România – Instituţia Prefectului.

“În cei 160 de ani de existenţă a instituţiei prefectului în legislaţia românească, rolul şi atribuţiile acestei funcţii au fost întotdeauna în strânsă legătură cu respectarea legilor ţării, cu asumarea unei importante responsabilităţi faţă de societate şi faţă de demersurile de modernizare a statului român. Vorbim de mai mult de un secol şi jumătate de tradiţie în performanţă şi grijă faţă ordinea de drept, premise a unei societăţi dezvoltate.
Astăzi, prefectul este reprezentantul Guvernului în teritoriu, garantul respectării Constituţiei şi a legilor la nivel local, apărător al climatului de pace socială şi al intereselor legitime ale cetăţenilor.

Către prefect şi către instituţiile prefectului se îndreaptă aşteptările şi speranţele comunităţilor atunci când se confruntă cu situaţii deosebite, fie că este vorba de situaţii de urgenţă generate de fenomenele meteo severe, inundaţii, înzăpeziri, fie că este vorba de evenimente de ordine publică.

Tocmai de aceea, în aceste funcţii este nevoie de oameni bine pregătiţi, de adevăraţi profesionişti, dedicaţi comunităţilor în care îşi desfăşoară activitatea, de buni manageri pentru aparatul din subordine, care să pună eficient în aplicare la nivel local politicile guvernamentale.

Şi mai este nevoie de ceva, este nevoie de oameni de echipă, care înţeleg responsabilitatea funcţiei pe care o ocupă şi rolul important pe care îl au de mediator şi de partener instituţional serios al tuturor celorlalte entităţi administrative din judeţ.

Nu este loc pentru disonanţe la nivel local, cu atât mai mult în perioade încărcate, cum este cea pe care o parcurgem acum, când avem pe agendă pregătirea mai multor scrutine electorale.

Am convingerea că fiecare îşi cunoaşte atribuţiile şi competenţele şi că, dincolo de operaţiunile tehnice care fac posibil procesul de votare – tipărire de buletine de vot, organizarea activităţii în judeţ, etc – vorbim despre o activitate crucială şi de un atribut emblematic al democraţiei: organizarea condiţiilor pentru ca poporul să-şi exercite un drept constituţional, dreptul la vot, proces în urma căruia vor rezulta structuri politice reprezentative ce vor decide pentru interesul naţional.

Este esenţial ca activitatea prefecţilor şi a tuturor lucrătorilor din instituţiile prefectului să se desfăşoare în respect faţă de lege, cu imparţialitate, transparenţă şi implicare, astfel încât aceste procese electorale să se desfăşoare fără probleme şi în deplină legalitate.

Le urez tuturor prefecţilor, subprefecţilor şi angajaţilor instituţiilor prefectului un călduros La mulţi ani!, le doresc putere de muncă şi să nu se abată niciodată de la jurământul pe care l-au depus la învestirea în această onorabilă funcţie, de a respecta Constituţia şi legile ţării şi de a face cu bună-credinţă tot ceea ce stă în puterile şi priceperea lor pentru binele locuitorilor judeţelor!”,a transmis ministrul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *