Antony Blinken îl îndeamnă pe Mahmoud Abbas să reformeze Autoritatea Naţională Palestiniană

Externe

Secretarul de stat american Antony Blinken şi-a reiterat apelul în favoarea unei reformări a Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP) într-o discuţie cu preşedintele acesteia, Mahmoud Abbas, conform unui comunicat al Departamentului de Stat, potrivit AFP.

Apelul telefonic a avut loc la scurt timp după formarea unui guvern sub conducerea noului premier, Mohammed Mustafa, un economist apropiat al preşedintelui Abbas, numit în funcţie pe 15 martie.
Comunitatea internaţională îl presează pe Mahmoud Abbas să întreprindă reforme instituţionale, în special pentru a pregăti perioada postbelică în Fâşia Gaza, unde la conducere se află, în prezent, Hamas.
Blinken l-a asigurat pe Abbas de sprijinul Statelor Unite, care „aşteaptă cu nerăbdare să lucreze cu noul cabinet al Autorităţii Palestiniene pentru a promova pacea, securitatea şi prosperitatea”, insistând în acelaşi timp asupra implementării reformelor necesare.

Statele Unite fac presiuni asupra ANP în speranţa că aceasta va putea prelua conducerea în Fâşia Gaza după înfrângerea Hamas. Şeful diplomaţiei americane a subliniat astfel că o ANP revitalizată este esenţială pentru a obţine rezultate pentru poporul palestinian, atât în Cisiordania, cât şi în Gaza, şi a reafirmat sprijinul american pentru crearea unui stat palestinian independent, cu garanţii de securitate pentru Israel.

Antony Blinken a vizitat de mai multe ori sediul ANP din Ramallah, în Cisiordania ocupată, de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas, pe 7 octombrie.
Totodată, el a participat luni la o întâlnire virtuală între oficiali israelieni şi americani pe tema ofensivei pe care Israelul intenţionează să o lanseze în Rafah.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *