Ministrul de externe ungar  – „Aderarea Ucrainei la UE ar aduce războiul în blocul comunitar”

Externe

Ucraina nu va fi gata să adere la Uniunea Europeană cât timp nu se poate instala pacea în ţară, a afirmat ministrul de Externe ungar Peter Szijjarto, argumentând că aderarea Ucrainei la UE ar aduce războiul în bloc, ceea ce evident nu doreşte nimeni, a consemnat agenţia MTI.

Referitor la noul pachet de extindere anunţat de Comisia Europeană, Peter Szijjarto a apreciat că analiza Comisiei este corectă în a conchide că Ucraina nu a îndeplinit condiţiile pentru a avea statutul de candidată la UE, atrăgând atenţia asupra încălcării drepturilor minorităţilor.

„Din moment ce şi Comisia Europeană spune că Ucraina nu îndeplineşte condiţiile pentru statutul de candidat, considerăm că nu este oportun niciun pas suplimentar în ce priveşte negocierile de aderare cu Ucraina”, a conchis ministrul de externe ungar, potrivit unui comunicat al MAE de la Budapesta.
Şeful diplomaţiei ungare a adăugat că guvernul ţării sale apreciază că a venit momentul unei dezbateri asupra viitoarei politici a UE faţă de Ucraina.

„Având în vedere războiul care continuă în Ucraina, este clar că în această ţară nu se aplică nici libertatea presei, nici cea de exprimare şi nici nu au loc alegeri. Ar fi evident absurd ca instituţiile UE sau statele membre să formuleze acum o poziţie cu privire la modul cum funcţionează statul de drept în Ucraina în aceste circumstanţe”, a notat ministrul ungar.

El a insistat că este extrem de clar că Ucraina nu va fi pregătită să adere cât timp nu va fi pace în ţară. „Ucraina ar aduce cu ea războiul în Uniunea Europeană, ceea ce evident nu ne putem dori”, a spus Szijjarto, menţionând că extinderea ar trebui să contribuie la extinderea păcii, nu să aducă războiul în blocul comunitar.
„Deci, nu considerăm oportun niciun progres în negocierile de aderare ale Ucrainei, în acest moment. Iar noi, ungurii, încă aşteptăm ca Ucraina să redea comunităţii maghiare din Transcarpatia drepturile pe care le avea până în 2015”, a precizat el.

Peter Szijjarto a mai amintit că UE se confruntă cu provocări grave de securitate şi economice care o slăbesc şi un mod de a întări Uniunea este de a primi noi membri, începând cu Balcanii de vest.
„Este un proces care încă nu s-a încheiat după 20 de ani”, a remarcat Szijjarto, subliniind că statele din Balcanii de vest „au în mod clar un loc în UE”, iar aderarea lor ar da blocului un nou impuls, în special a Serbiei, despre care Comisia Europeană a „stabilit în mod corect” că a făcut progrese semnificative pe calea spre integrare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *